Οι νέες κινηματογραφικές ταινίες της εβδομάδας

Έξι νέες ταινίες-δέλεαρ (τουλάχιστον μερικές από αυτές) για τους Έλληνες σινεφίλ κυκλοφορούν στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου και υπόσχονται μεγάλες συγκινήσεις.

Δίδυμοι θρύλοι / Legend
Του Μπράιαν Χέλγκελαντ. Με τους Τομ Χάρντι, Κρίστοφερ Εκλεστον, Εμιλι Μπράουνινγκ
Δραματική, 2015,
Μ.Βρετανία/Γαλλία, 131’
Να που ο Τομ Χάρντι ΔΕΝ τα κάνει όλα τέλεια: στον διπλό ρόλο των Ρόνι και Ρέτζι Κρέι, των περιβόητων γκάνγκστερ που έδρασαν στο Λονδίνο στα 60s, ο Χάρντι τα καταφέρνει μόνο κατά… 50%. Εκεί που στον Ρέτζι εκφράζει αβίαστα τη γοητεία και την ένταση, στον -πιο επικίνδυνο- Ρον κολλάει στη μανιέρα και τα συνοφρυωμένα βλέμματα. Δεν βοηθά ούτε η αφήγηση -της συζύγου του Ρον, Φράνσις- που, αντί να ενισχύει την ατμόσφαιρα, τη διακόπτει, ούτε η τόσο καθαρή εικόνα που δεν εξυπηρετεί καθόλου μια υποθετικά βρώμικη και μπερδεμένη ιστορία.

Η μυστική λέσχη / El Club
Του Πάμπλο Λαραΐν.
Με τους Ρομπέρτο Φαρίας, Αντόνια Σέγκερς, Αλφρέντο Κάστρο
Δραματική, 2015, Χιλή, 98’.
Εξαιρετικά γραμμένη και εκτελεσμένη -σκηνοθετικά και ερμηνευτικά- ταινία για μια ομάδα ιερέων που ζουν, «εξορισμένοι» από την εκκλησία, σε ένα σπίτι υπό την επιτήρηση μιας μοναχής, μέχρι που η αυτοκτονία ενός νεοφερμένου παπά βάζει σε ρίσκο την καθημερινότητά τους. Η καταγγελία του Λαραΐν είναι ανελέητη, ξεσκεπάζει την υποκρισία απ’ όπου κι αν προέρχεται, αλλά και βαθιά ανθρώπινη. Ισως γιατί -σπάνιο πράγμα!- δεν κρίνει. Εχει όμως το θάρρος να παρατηρήσει χωρίς να κλείσει βλέφαρο. Μη σας ξεφύγει.

Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν – Πίνατς: Η ταινία / The Peanuts Movie
Του Στιβ Μαρτίνο. Με τις φωνές των Νόα Σναπ, Φραντσέσκα Καπάλντι, Μάριελ Σιτς, Μπιλ Μελέντεζ
Κινούμενα σχέδια, 2015, ΗΠΑ, 93’
Νοσταλγικό, πολύχρωμο και γλυκύτατο, το νέο animation που κάνει τρισδιάστατα τα αγαπημένα Πίνατς είναι σκέτη καραμέλα. Συγκινητικό για μας με τις αναμνήσεις που ανασύρει, συναρπαστικό για τους μικρότερους με την πανδαισία που προσφέρει. Και με την υπογραφή του Σουλτς στο τέλος, δάκρυ ασταμάτητο.

Μου λείπεις ήδη / Miss you already
Της Κάθριν Χάρντγουικ.
Με τους Τόνι Κολέτ, Ντρου Μπάριμορ, Ντόμινικ Κούπερ
Δραματική, 2015, Μ. Βρετανία, 112’
Με το ζόρι συναίσθημα στην ξεδιάντροπα μελοδραματική ταινία της Κάθριν Χάρντγουικ για δυο γυναίκες, των οποίων η φιλία δοκιμάζεται όταν στη μία γίνεται μια διάγνωση για καρκίνο του στήθους. Οχι ότι η αληθοφάνεια είναι πάντα το ζητούμενο, αλλά εδώ η πραγματικότητα ενός καρκινοπαθούς δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που παρουσιάζεται – ούτε στα κακά ούτε στα καλά της.

Μαργκερίτ / Marguerite
Του Ξαβιέ Τζιανολί. Με τους Κατρίν Φροτ, Aντρέ Μαρκόν
Κομεντί, 2015,
Γαλλία/Τσεχία/Βέλγιο, 127’
Προτού κυκλοφορήσει η αντίστοιχη ταινία με τη Μέριλ Στριπ σε σκηνοθεσία Στίβεν Φρίαρς, αξίζει να δείτε τη γαλλική εκδοχή για την πιο παράφωνη τραγουδίστρια όπερας όλων των εποχών, όπου η Κατρίν Φροτ υποδύεται με αξιοθαύμαστες ισορροπίες μια προφανώς ανισόρροπη ψυχολογικά γυναίκα. «Μεγαλειωδώς ψεύτικη», περιγράφει ένας κριτικός τη φωνή της και η ταινία εστιάζει ακριβώς στα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας, στον άνθρωπό μας, στο περιβάλλον μας. Σαν το κακόφωνο παγόνι στον κήπο της, η Μαργκερίτ κορδώνεται χωρίς να έχει καμία συναίσθηση: δεν ακούει τη φωνή της -έσω και έξω- και κατά συνέπεια κανείς δεν ακούει την έκκλησή της για προσοχή. Και αστεία και σπαραχτική – τρομερό επίτευγμα, πόσο μάλλον για γαλλική κωμωδία.


Ευρώπη ’51- Η μεγαλύτερη αγάπη / Europe ’51
Του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Με τους Ινγκριντ Μπέργκμαν, Αλεξάντερ Νοξ
Δραματική, 1952, Ιταλία, 113’.
Βραβείο Ερμηνείας στη Βενετία για την Ινγκριντ Μπέργκμαν στον ρόλο μιας γυναίκας που αφιερώνει τον χρόνο και τα χρήματά της στους αρρώστους της πόλης, μετά τον θάνατο του γιου της.