Γιατί ο εσωστρεφής Γουόρεν Μπάφετ πλουτίζει;

Ένας ντροπαλός άντρας αναμφίβολα τρέμει την προσοχή των άλλων, αλλά δύσκολα θα ‘λεγες πως τους φοβάται. Ισως στο πεδίο της μάχης να είναι τολμηρός σαν ήρωας, κι όμως να μην έχει αυτοπεποίθηση για μικροπράγματα μπροστά σε ξένους». Αυτό έλεγε ο Κάρολος Δαρβίνος.

Και αυτή τη διαπίστωση επικαλείται, μεταξύ άλλων, η αμερικανίδα συγγραφέας Σούζαν Κέιν στο ανατρεπτικό βιβλίο της που έρχεται να ρίξει φως εκεί όπου δεν συνηθίζουμε να κοιτάμε: Στη «δύναμη των εσωστρεφών σε έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει», αναφέρεται στον τίτλο. Ενας εξ αυτών ο μυθικός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Που συνεχίζει να πλουτίζει εν μέσω κρίσης.

Γιατί πλουτίζει; Διότι, όπως εξηγεί η Κάιν στο «Σσσς! Η Δύναμη των Εσωστρεφών σ’ Έναν Κόσμο που δεν Σταματάει να Μιλάει» (εκδόσεις Key Books), είναι ένας αρχετυπικός εσωστρεφής άνθρωπος.

Η Κέιν βασίζει ολόκληρο το βιβλίο της στο παράδοξο της εποχής μας και δεν καταπιάνεται μονάχα με την οικονομία και τον πλούτο. Συνολικά η εποχή μας είναι ο καιρός που επιβραβεύει την εξωστρέφεια, τα άτομα που είναι επιθετικά, λειτουργούν «με το ένστικτο», «αρπάζουν την ευκαιρία», μιλούν πολύ και αποζητούν τον θαυμασμό. Ομως πολύ συχνά είναι τα άτομα τα εσωστρεφή που βγαίνουν σωστά και νικητές.

«Τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους που γνωρίζουμε είναι εσωστρεφής» ορίζει η Κέιν. «Είναι άτομα που προτιμούν να ακούνε παρά να μιλάνε. Να διαβάζουν παρά να ξεφαντώνουν. Καινοτομούν και δημιουργού, χωρίς να επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή. Αποδίδουν καλύτερα όταν σκέφτονται μόνοι τους παρά σε ομάδες. Συχνά περνούν απαρατήρητοι»…

Εσωστρεφές άτομο μπορεί να είναι το παιδί μας ή ένας συνάδελφος ή ακόμη ο σύντροφός μας, επισημαίνεται στο βιβλίο. Είναι και ο Γουόρεν Μπάφετ. Ένα άτομο που όπως λέει η Κέιν, για να μπορέσει να ξεπεράσει τις ντροπές του και να δίνει ως αδιαμφισβήτητος γκουρού των επενδύσεων κάποιες ομιλίες – καθώς ως γνήσιος εσωστρεφής έτρεμε να μιλάει ενώπιον κοινού – χρειάστηκε να παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια.

Για να αποδείξει τη δύναμη των εσωστρεφών, η νεαρή αμερικανίδα συγγραφέας στέκεται ιδίως στις κρίσεις που βίωσε η αμερικανική οικονομία και χρηματαγορά από το 2000 και μετά. Μια σειρά από κραχ που έχει αποδειχτεί ότι οφείλονταν στη βουλιμική συμπεριφορά των επενδυτών και αναλυτών και στο σύστημα που επιβράβευε τους επιθετικούς μάνατζερ εις βάρος των σκεπτικών, εκείνων που έθεταν προβληματισμούς και εφιστούσαν την προσοχή και υποδείκνυαν τους κινδύνους.

«Η ιδιοσυγκρασία να ελέγχεις τις ορμές»

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5181297/giati-o-eswstrefhs-goyoren-mpafet-ploytizei/