Depression Era: Η κρίση… σε φωτογραφίες

Depression Era”. Μια έκθεση με τίτλο ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηρίζει την εποχή μας στα μελλοντικά βιβλία Ιστορίας παρουσιάζεται στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Τριάντα έξι φωτογράφοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι-ερευνητές, συγγραφείς και αρχιτέκτονες δημιούργησαν μία κολεκτίβα με σκοπό να αποτυπώσουν την εν λόγω περίοδο, την «εποχή της ύφεσης», κυρίως μέσω της φωτογραφίας.

του Γιάννη Ασδραχά

Φωτογραφία, βίντεο και ακουστικά έργα προσφέρουν στον θεατή μία καταγραφή που ναι μεν αναλύεται με καλλιτεχνική ορολογία, αλλά θα αποτελέσει και ντοκουμέντο για την περίοδο που διανύει η χώρα. Πρόκειται για έργο που βρίσκεται διαρκώς υπό διαμόρφωση υπό το πρίσμα ενός διαλόγου που αφορά την πολιτική, την κοινωνία αλλά και την αισθητική. Στη παρουσίαση της έκθεσης, τα έργα βρίσκονταν στη θέση τους, έλειπαν όμως οι λεζάντες που έδιναν τα στοιχεία του δημιουργού αλλά και τη σύνοψη του έργου – εργασία που θα γινόταν αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου.

Αυτή η παράμετρος μας έδωσε μία διαφορετική εικόνα, συνεχόμενη και καίρια για την εξέλιξη της κοινωνίας υπό τον αστερισμό της κρίσης.

Για την έκθεση, όπως επεξηγηματικά σημειώνει ο Πέτρος Μπαμπασίκας, μέλος της ομάδας αλλά και συνεπιμελητής της έκθεσης, «το έργο αυτό μας φέρνει πέρα από την εποχή που τα πράγματα είχαν αίσιο τέλος. Κινείται ελεύθερα και χωρίς προσδοκίες, σε έναν κόσμο αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, ερειπωμένων τοπίων, ανασφάλειας: σε μια ραγισμένη δημοκρατία, στη μεσολαβημένη καθημερινή απόγνωση ή ευτυχία».

Πηγή: www.in2life.gr

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.in2life.gr/culture/art/article/357744/depression-era-h-krish-se-fotografies.html