Ο δικός μας Σαββόπουλος στον καμβά

Ο Αχιλλέας Ραζής, γιος του ζωγράφου και παλιού σταθερού φίλου του Διονύση Σαββόπουλου Αγγελου Ραζή, έχει από παιδί πολλές εικόνες από τον μάγο του τραγουδιού αλλά και της σκηνής. Τόσες ώστε πολλές απ’ αυτές τροφοδότησαν και δικές του εικόνες, που τις έφτιαξε στον καμβά. Και επειδή ο Σαββόπουλος δεν είναι μόνο δική του υπόθεση αλλά πολλών γενεών, η πρωτοβουλία του παρέσυρε και πολλούς φίλους ομοτέχνους του.

της Γιώτας Συκκα

Δεκαοκτώ εικαστικοί ενώθηκαν για την ομαδική επετειακή έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του αγαπημένου τροβαδούρου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Διονύση Σαββόπουλου (στις 2/12). Εβδομηντάρης με μισό αιώνα στο ελληνικό τραγούδι!

«Πριν από δύο χρόνια, με ένα φίλο ζωγράφο σκεφτόμασταν μήπως κάνουμε κάτι για τους Μπιτλς και τα τραγούδια τους είναι γεμάτα εικόνες και ιστορίες. Καταλήξαμε, όμως, να μιλάμε για τον δικό μας Σαββόπουλο, που πλάθει εξίσου καταπληκτικές ιστορίες», λέει ο Αχιλλέας Ραζής, ο οποίος είχε την ιδέα. «Στόχος όλων μας είναι να δούμε τα τραγούδια του με το δικό μας βλέμμα. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας πυρήνας φίλων αρχικά, που όλο και μεγάλωνε γιατί το έργο του μας αφορά».

Ο ίδιος ο ζωγράφος είχε έναν επιπλέον λόγο. Πολλά βιώματα και πολλές ιστορίες να τον συνδέουν μαζί με τον τραγουδοποιό. «Τον γνωρίζω από παιδί, τον ζω καθημερινά και πέρα από τη μαγεία της τέχνης του και το μέγεθος του ταλέντου του βλέπω πόσο καλός άνθρωπος είναι στην καθημερινότητά του, πόσο ωραία παραμύθια λέει στα εγγόνια του, τις διηγήσεις του στους μεγάλους».

Θυμάται όταν πρόβαρε τα τραγούδια της Ρεζέρβας το 1979 ήταν τεσσάρων ετών. «Είχαμε πάει σπίτι του κι εκείνος μας τραγουδούσε “Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά”. Εγώ ανυπόμονα χτυπούσα τα πόδια μου, δεν πρόσεχα πολύ τα λόγια, κι όταν τελείωσε φώναξα: “Διονύση, τα παιδιά πού είναι;”, εννοώντας τους γιους του, τον Κορνήλιο και τον Ρωμανό».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.kathimerini.gr/791999/article/politismos/eikastika/o-dikos-mas-savvopoylos-ston-kamva