Αμφίπολη: Ενας σκελετός, πέντε ερωτήματα

Η έλλειψη κτερισμάτων στην Αμφίπολη, τα σενάρια για το φύλο του νεκρού και γιατί δεν αποτεφρώθηκε

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις απαντήσεις που ενδέχεται να δώσουν οι ανθρωπολόγοι για την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, οι αρχαιολόγοι έχουν αφήσει τη σκαπάνη. Οι μηχανικοί συνεχίζουν τις υποστυλώσεις. Οι συντηρητές φροντίζουν τα ευπαθή και με χρώμα αρχιτεκτονικά μέλη ενόψει του χειμώνα.

Η επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που θα προχωρήσει στη γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου Καστά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον χώρο, ξεκίνησε χθες δουλειά αλλά αναγκάστηκε λόγω βροχής να διακόψει την έρευνα με τα ηλεκτρόδια.

Το υπουργείο Πολιτισμού πονοκεφαλιάζει για να επιλέξει σε ποιον από τους «μνηστήρες» του σκελετού θα τον παραδώσει προς εξέταση. Και στο μεταξύ τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις γύρω από τον τάφο και τον μυστηριώδη κτήτορά του διαρκώς πολλαπλασιάζονται.

O νεκρός ήταν άνδρας ή γυναίκα; Ουδείς μπορεί να απαντήσει ασφαλώς, αν δεν εξεταστούν πρώτα τα οστά από ειδικό εργαστήριο. Για να μη χαθεί μάλιστα ούτε μία πολύτιμη πληροφορία η ανασκαφική ομάδα φρόντισε να τυλίξει σε ειδικά αλουμινένια φύλλα τον σκελετό και να τον μεταφέρει στο μουσείο της Αμφίπολης.

Η λεκάνη που θα μπορούσε διά γυμνού οφθαλμού να δώσει απαντήσεις, είναι δυστυχώς σπασμένη. Ωστόσο η ζυγαριά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται να κλίνει προς την άποψη ότι ο νεκρός ήταν άνδρας λόγω του μεγέθους και της πολυτέλειας του μνημείου. «Οι γυναίκες εκείνη την εποχή ήταν υποβαθμισμένες σε σχέση με τους άνδρες και δεν έχουμε καμία μαρτυρία που να μας λέει ότι έστω και μία είχε ταφεί με τιμές ήρωα» μας λέει ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας.

Με τη θεωρία που θέλει τον νεκρό να είναι άνδρας συντάσσεται και η άποψη της Κατερίνας Περιστέρη ότι πρόκειται για σπουδαίο στρατηγό.

Μπορεί ο σκελετός να μην ανήκει στον νεκρό του τάφου;

Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να ισχύει ένα τέτοιο σενάριο. Σε άλλες περιπτώσεις μακεδονικών τάφων έχει γίνει νεότερη ταφή μέσα στα μπάζα, στην επίχωση που δημιουργήθηκε μετά τη σύληση του τάφου.

Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά, ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς το αμμώδες υλικό με το οποίο είναι γεμάτος ο τάφος είτε μπήκε από πλημμύρα που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα, όπως εκτιμούν πολλοί αρχαιολόγοι, είτε προστέθηκε επί τούτου για σφράγιση του μνημείου, σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα.

Για ποιον λόγο εκτιμάται ότι ο νεκρός ήταν αφηρωισμένος;