9o Φεστιβάλ Αφήγησης στο πολιτιστικό στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Στο Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ θα πραγματοποιηθεί το 9o Φεστιβάλ Αφήγησης από τις 8 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου 2015, στις 8:30 το βράδυ.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 8653960 (εσωτ. 111), από τις 10:00 έως τις 16:00, από Δευτέρα έως Πέμπτη. Με την υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη Ράχη»

Πρόγραμμα Αφηγήσεων

Παρασκευή 8/5
«Λάλησε πουλί μου, ν’ ανοίξει η αγκαλιά της γης…»
Ιστορίες ξεχωριστές, παραμύθια απ’ τα μέρη της Αφρικής που κινούνται μέσα από το αφρικάνικο ξεχωριστό συμβολικό στοιχείο, μεταφέρουν κάτι απ’ τον μαγευτικό κόσμο της υποσαχάριας ηπείρου, εκεί που μπορούν να συμβούν τα πιο παράξενα, τα πιο ιδιαίτερα, τα πιο μαγικά, μα τόσο ανθρώπινα…
Αφήγηση: «Ιπτάμενο χαλί»

Παρασκευή 15/5
«Όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να πετούν: Νέγρικα παραμύθια και μουσικές της σκλαβιάς»
Παραμύθια λαϊκά της σκλαβιάς, ειπωμένα απ’ τα μέρη του αμερικάνικου νότου, ιστορίες ανυπότακτες -σαν τα όνειρα του κόσμου- που έσπασαν τις αλυσίδες τόπου και χρόνου, για να βρεθούν με μουσικές και να μεταφέρουν μηνύματα ελευθερίας και ελπίδας
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
Μουσική: Nick Tsiamtsikas Blues Band

Παρασκευή 22/5
“Χαραμάδες” – Παραμύθια πορείας απ’ το σκοτάδι στο φως
Μια παραμυθού κι ένας μουσικός αφηγούνται ιστορίες που είπαν πριν από χρόνους και καιρούς και λένε ακόμα οι σαμάνοι κι οι παραμυθάδες του κόσμου -από τις στέπες της Σιβηρίας ως τις όχθες του Γάγγη και την κοντινή Ανατολή. Πέντε παραμύθια που μιλάνε για δύσκολα περάσματα απ’ το σκοτάδι στο φως -όλα από την προφορική παράδοση. Για μεγάλους και μεγάλα παιδιά.
Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη
Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

Παρασκευή 29/5
«Σε καιρούς Μιζέριας, λόγια παρήγορα…»
Παραμύθια όλο νοήματα και παρήγορα μηνύματα για καιρούς κρίσης και δυσκολιών, όπου η κυρα-Μιζέρια αναλαμβάνει το δικό της ρόλο στην κίνηση του κύκλου της ζωής και συναντά μάνες που σκορπίσαν παραμύθια, άλλα γαντζωμένα με το χρόνο τον ανθρώπινο κι άλλα κρυμμένα σε αυτιά γαϊδουρινά, για να βρει ο κόσμος γιατρειά μα και κουράγιο να αντιμετωπίσει όσα δύσκολα αντέχονται…
Αφήγηση: «Άκου να δεις»

Παρασκευή 5/6
«Από τα πιο ψηλά βουνά, στης θάλασσας τα βάθη
Κι από του δράκου τη σπηλιά, στα ξέφωτα στα δάση»
Υπάρχει άραγε ένα μέρος που μπορεί να κρυφτεί η αγάπη; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από ένα καθρέφτη που βλέπει τα πάντα; Είναι πιο δύσκολο να αναμετρηθείς με τη ζήλια των άλλων ή με έναν ολάκερο δράκο; Τι έγινε με κείνη την καρακάξα που ήθελε να κλέψει το φαΐ από τα περιστέρια; Γιατί έκαναν πόλεμο τα ζώα και τα πουλιά; Ποιος νίκησε, η αρκούδα ή ο τρυποφράκτης; Βασιλοπούλες, μάγισσες, δράκοι, αετοί, παλικάρια, και …μαϊμούδες μάς προσκαλούν στον μαγικό τους κόσμο, για να αναζητήσουμε μαζί το χρυσάφι των παραμυθιών, τη σοφία του λαού.
Αφήγηση: «Παραμυθανθός»
Μουσική: Κώστας Ακτύπης

Παρασκευή 12/6
“Ερωτα ανίκητε…”
Βραδιά αφήγησης και τραγουδιού – Παραμύθια και αρχαίοι μύθοι για τον έρωτα τον ανίκητο στη μάχη, τα φωτεινά και τα σκοτεινά μονοπάτια του ,τις δροσερές πηγές του που αναβλύζουν ζωή.
Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη
Tραγούδι,μουσικές ατμόσφαιρες: Γιάννης Ψειμάδας

Παρασκευή 19/6
«Των Ινδιάνων ιστορίες»
Παραμύθια για τα ανεξιχνίαστα του κόσμου μυστήρια, για ήρωες που φοβούνται, για ήρωες που νικούν.
Aφήγηση: Kάτια Καντούρη

Παρασκευή 26/6
«Παραμύθια αγάπης κι Έρωτα»
Παραμύθια απ’ της καρδιάς τα βάθη για τα πάθη τα ανθρώπινα, κείνα που σκορπάει ο Έρωτας και κείνα που γιατρεύει η Αγάπη. Αλήθειες κρυμμένες μέσα στα ψέματα των παραμυθιών, δοκιμασμένες στις περιπέτειες απίστευτης επιμονής, αθωότητας μα και βεβαιότητας, πως στο τέλος το μπόλι της ζωής θα νικήσει…
Αφήγηση: Υφάντρες των παραμυθιών

Παρασκευή 3/7
«Σκόρπια του κόσμου παραμύθια»
Ιστορίες λαϊκές μαγικές, μαγευτικές. Κουβέντες όλο σοφία και ζωή του κόσμου του πλατιού, μα κι εκείνου που μέσα μας φωλιάζει κι αναζητά να φωτιστεί και να φωτίσει. Παραμύθια δίχως κουκιά και ρεβίθια, που σκορπούνε γνώση, αλήθεια και μια πνοή που ανασαίνει μέσα από το λόγο του χτες για να στεριώσει καλύτερα το σήμερα.
Αφήγηση: Αγγελική Γεωργίτση, Αναστασία Κουκουζέλη

Παρασκευή 10/7
«Παραμύθια του χτες για ανθρώπους του σήμερα»
Παραμύθια προφορικής παράδοσης και ιστορίες λαϊκές που ταξιδεύουν στους καιρούς έξω από τον χρόνο. Λόγια δοκιμασμένα από πολλούς και που αφορούν όλους εκείνους που τα άκουσαν κι όσους θελήσουν ν’ ανοίξουν την καρδιά τους για να φωλιάσει η πείρα των παλιών. Υποθέσεις-εμπειρίες των άλλων μα ίσως και δικές μας, διαπροσωπικές, κοινωνικές μα κατά βάθος ανθρώπινες, ένας λόγος-γέφυρα από τα χτες στα σήμερα.
Αφήγηση: «Παραμυθοπεράσματα»

Η ομάδα Αφήγησης «Παραμυθοπεράσματα» (Τασούλα Κοντορούδα, Παναγιώτης Κόκκορης, Κώστας Λιναρδάτος, Ελεάνα Χατζάκη, Ιωάννα Φώκου) έχει ξεκινήσει τη σχέση της με τα παραμύθια και την αφήγησή τους από το 2013. Αφηγείται ιστορίες που επιλέγει με ευθύνη, σεβασμό κι μεράκι. Έχει αφηγηθεί σε καφέ, συλλόγους, Πολιτιστικά Κέντρα, Μουσεία, ενοριακούς χώρους, φεστιβάλ, σχολεία και εργαστήρια Τέχνης.

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ – Θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Σταυροπούλου 29, 112 52 Αθήνα, Πλατεία Αμερικής
Τ 210 8640943, 210 8653960
Ε info@kethea-diavasi.gr www.kethea-diavasi.gr
email: politistiko@kethea-diavasi.gr
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 116/296034-62

9o Φεστιβάλ Αφήγησης 2