Οι ταινίες της εβδομάδας από 30/04

Τέσσερις προβολές κάνουν σήμερα πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Ανάμεσα τους η ταινία ‘Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron‘, που προβλέπεται να σπάσει τα ταμεία.

Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron
Το σίκουελ των Εκδικητών βρίσκει την ομάδα των υπερηρώων (Thor, Iron Man, Captain America, Hulk, Black Widow, Hawkeye) έτοιμους να αντιμετωπίσουν μία νέα απειλή. Ο Ultron, στη δημιουργία του οποίου έβαλε το χεράκι του και ο Τόνι Σταρκ είναι πιο απειλητικός από τον Λόκι. Οι Εκδικητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον νέο κίνδυνο που απειλεί και την ίδια τη συνοχή της ομάδας. Πιο φιλόδοξη και πιο σκοτεινή από την προηγούμενη, Η Εποχή του Ultron αποτελεί περίπτωση ενός σίκουελ που ξεπερνά την πρώτη δημιουργία. Και αυτό γιατί μπορεί να χάνει τον «χαβαλετζίδικο» χαρακτήρα της, αλλά προετοιμάζει τον θεατή για τις υπερηρωικές αντιζηλίες που θα ακολουθήσουν στο σύμπαν της Marvel. Εσωτερικές αναζητήσεις, διαφωνίες, συγκρούσεις, αλλά και πολύ δράση συνδυάζονται σε ένα απολαυστικό θέαμα με φιλοσοφικές προεκτάσεις. Εξαιρετικός ο Ντέιβιντ Σπέιντερ που δανείζει τη φωνή του στον Ultron. Μόνο αρνητικό στοιχείο οι  υπερβολικής διάρκειας σκηνές δράσης που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ζαλάδα στον θεατή.


Σκηνοθεσία: Τζος Γουίντον
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Χέμσγουορθ, Ντέιβιντ Σπέιντερ, Μαρκ Ράφαλο, Κρις Έβανς, Τζέρεμι Ρένερ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Πολ Μπέτανι

Mommy
Μία χήρα αναλαμβάνει τη φροντίδα του 15χρονου γιου της, ενός χαρισματικού, αλλά υπερκινητικού και συχνά βίαιου αγοριού. Με τη βοήθεια της Κάιλα, της ήσυχης γειτόνισσάς τους, προσπαθούν να βρουν την ισορροπία και την ευτυχία στη ζωή τους. Ο μόλις 25 ετών σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους κινηματογραφιστές παγκοσμίως, έχοντας ήδη γυρίσει πέντε μεγάλου μήκους ταινίες. Παρά το γεγονός ότι εδώ η ιστορία είναι μάλλον απλή, το σκηνοθετικό του ταλέντο είναι φανερό. Χρησιμοποιώντας τετράγωνο κάδρο στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, έτσι ώστε να επικεντρώνεται στα απολύτως απαραίτητα -δηλαδή στους χαρακτήρες του, τα πρόσωπα και τις εκφράσεις- ο Ντολάν δημιουργεί ένα ασφυκτικό κάδρο που σφύζει από ζωή. Γεμάτη χρώμα, ποπ μουσική, αποπνέει φρεσκάδα και αισιοδοξία παρά το δύσκολο θέμα της.

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ντολάν
Πρωταγωνιστούν: Ανν Ντορβάλ, Σουζάν Κλεμάν, Αντουάν-Ολιβιέ Πιλόν

1.001 Γραμμάρια

Σε κάθε χώρα φυλάσσεται κάτω από ειδικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνεται το βάρος του, ένα πρότυπο χιλιόγραμμο, το γνωστό μας κιλό. Το πρότυπο αυτό συνιστά τη μονάδα αναφοράς και μέτρησης του βάρους. Όταν η μοναχική Νορβηγίδα επιστήμονας Μαρίε συμμετέχει στο τακτικό ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι σχετικά με την ακριβή μέτρηση του πρότυπου χιλιόγραμμου, η ζωή της αποκλίνει από την κανονική της ρουτίνα. Το ζύγισμα δεν αφορά μόνο το κιλό, αλλά και τη ζωή της. Μία πρωτότυπη και διαφορετική ρομαντική κομεντί, με όμορφη σκηνοθεσία και φωτογραφία, ένα ενδιαφέρον δείγμα γραφής από τον σκηνοθέτη Μπεντ Χάμερ.

Σκηνοθεσία: Μπεντ Χάμερ
Πρωταγωνιστούν: Αν Νταλ Τορπ, Λοράντ Στόκερ

Γυναίκα από Χρυσό
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μαρία Άλτμαν, μιας εβραϊκής καταγωγής Αυστριακής. Στο σπίτι της Άλτμαν στη Βιέννη κρεμόταν ο διάσημος πίνακας του Κλιμτ «Portrait of Adele Bloch-Bauer I» που απεικόνιζε τη θεία της. Ο πίνακας εκλάπη μετά την εισβολή των Ναζί, για να καταλήξει σε Μουσείο της Βιέννης. Πολλά χρόνια αργότερα, η Άλτμαν θα ξεκινήσει μια «σταυροφορία» για την επιστροφή του πίνακα και θα βρει απέναντί της την αυστριακή κυβέρνηση. Ένα επίκαιρο θέμα με μία μάλλον αδιάφορη σκηνοθεσία και ένα αμήχανο πέρασμα του χρόνου. Πολύ καλή -όπως πάντα- η Έλεν Μίρεν που ερμηνεύει την Μαρία Άλτμαν, καθώς και η Τατιάνα Μασλάνι που ερμηνεύει την Άλτμαν σε νεαρή ηλικία (αξίζει να σημειωθεί ότι η Καναδή ηθοποιός μιλάει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας γερμανικά).

Σκηνοθεσία: Σάιμον Κέρτις
Πρωταγωνιστούν: Έλεν Μίρεν, Ράιαν Ρέινολντς, Ντάνιελ Μπριλ, Τατιάνα Μασλάνι