Μεταρρυθμίσεις και περιορισμό της γραφειοκρατίας ζητά από την Αθήνα ο Ομπάμα

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι στον Λευκό Οίκο. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε (σσ η Ελλάδα), όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο (Ρέντζι)». Συμπλήρωσε, όμως, ότι καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις για πτώση της ζήτησης και αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να δοθεί μια ώθηση στην αύξηση της ζήτησης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ελπίδα και ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και αναφερόμενος γενικά στην Ευρώπη δήλωσε ότι είναι αναγκαίες τόσο η λιτότητα όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για την Ιταλία, έκρινε ότι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι βρίσκεται στη σωστή πορεία με τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.

Ο Ρέντζι, από την πλευρά του, κάλεσε την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος του ελληνικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή.