Εντός της εβδομάδας στην Ολομέλεια το ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'

Σήμερα Τρίτη, το νομοσχέδιο για την κατάργηση κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος θα τεθεί προς επεξεργασία και δεύτερη ανάγνωση, ώστε εντός της εβδομάδας να παρουσιαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να τεθεί προς ψήφιση.

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ολοκληρώθηκε σε Α΄ ανάγνωση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ΄ Τύπου, την περασμένη Τετάρτη 8/4.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην Ολομέλεια για τις οι δύο τροπολογίες που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του νόμου που αφορά τους κουκουλοφόρους και το DNA.

Νωρίτερα, το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί επί της αρχής του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Αντίθετα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ενώ Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, ζήτησε την «κατάργηση του κουκουλονόμου» τον οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο. «Μετά την δολοφονία του Γρηγορόπουλου ποινικοποιήθηκε η κουκούλα, ποινικοποιήθηκε η ίδια η ενδυμασία των νεολαίων που ήταν στους δρόμους και φορούσαν μαντήλια για να προστατευθούν από τα χημικά. Είναι σαν να λέμε ότι αν κάποιος φοράει γάντια πρέπει να ποινικοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατριβάνου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης «να αποσύρει το νομοσχέδιο που έφερε κατά απαίτηση των τρομοκρατών» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάψει να συνομιλεί με τρομοκράτες».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, επεσήμανε από την πλευρά του ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας με τους κουκουλοφόρους να προχωρούν καθημερινά σε καταστροφές. «Η πρόεδρος της Βουλής όταν έγινε η εισβολή στο κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα κακό, μπήκαν με τα πρόσωπά τους ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι κάνει τον διαχωρισμό με εκείνον που φορά κουκούλα», επεσήμανε ο κ. Φωτήλας.

Για αποσπασματικά μέτρα που δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα των φυλακών ούτε και τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι φυλακισμένοι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσώτης.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε αδιανόητο να δίνεται η εντύπωση ότι ο Σάββας Ξηρός, αντιμετωπίζεται ως πολιτικός κρατούμενος ή αριστερός. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το κοινοβούλιο να νομοθετεί φωτογραφικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες που είχε ως αντιπολίτευση», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη την ρύθμιση για κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από το κράτος δικαίου, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις και ζήτησε βελτιώσεις για τα άρθρα που προβλέπουν υπό όρους απόλυση φυλακισμένων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί το ανθρώπινο πρόσωπο του σωφρονιστικού και ποινικού συστήματος της χώρας χωρίς να υποσκάψει την ασφάλεια», επανέλαβε ο κ. Παρασκευόπουλος απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.