Απόσυρση των βαρέων όπλων από την Ουκρανία

Την απόσυρση των βαρέων όπλων από την ανατολική Ουκρανία, αποφάσισαν χθες (13/4) οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, και ύστερα από την ραγδαία αύξηση της βίας των τελευταίων ημερών στην περιοχή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ έντονες «μερικές στιγμές», αλλά πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της συμφωνίας που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται όσο πιο απαρέγκλιτα και πληρέστερα είναι δυνατόν», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με αφορμή την έξαρση των βίαιων γεγονότων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την Δευτέρα (13/4), ένας Ουκρανός στρατιωτικός σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Συμφωνήσαμε σήμερα, όχι μόνο να συνεχίσουμε την απόσυρση των βαρέων όπλων, αλλά και να συμπεριλάβουμε και επιπρόσθετες κατηγορίες όπλων στην απόσυρση», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα όπλα που θα πρέπει να αποσυρθούν από τα μέτωπα συμπεριλαμβάνονται πλέον τα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βαρέα όπλα διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών επίσης εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν περαιτέρω τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ακόμη, συμφώνησαν να συνεχιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να δημιουργηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, οικονομικής φύσης και ασφαλείας.

Ο Σταϊνμάγερ σημείωσε ακόμη ότι η συμφωνία του Μινσκ προέβλεπε και άλλα βήματα πέραν της εκεχειρίας, όπως τη διοργάνωση εκλογών στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες. «Εάν η διαδικασία αυτή μπλοκαριστεί, υπάρχει κίνδυνος η συμφωνία του Μινσκ να εκτροχιαστεί… όλες οι πλευρές θέλουν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε.