Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση για να μείνουμε στο ευρώ

Στήριξη στην κυβέρνηση θα παράσχει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, εφόσον τεθεί ζήτημα και παρουσιασθεί πρόβλημα στον σχηματισμό της με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία από την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι “η έξοδος από την Ευρωζώνη θα σήμαινε καταστροφή αλλά εάν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τότε θα παρέχουμε στήριξη” ενώ αρνήθηκε την κριτική που του αποδίδεται ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα ότι αυτό αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει καθώς το κόμμα του ψήφισε και τα δύο νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μόνο βιώσιμο οικονομικό μονοπάτι για την Ελλάδα είναι η Ευρωζώνη καθώς “μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε αντίκτυπο αλλά όχι τον ίδιο όσο τέσσερα χρόνια πριν” και πρόσθεσε ότι “και πάλι θα είναι τεράστιος, θα είναι πολιτική καταστροφή“.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι “η κατάσταση είναι ασφυκτική λόγω της αβεβαιότητας” και παρότρυνε τον Πρωθυπουργό να “σταματήσει τους θεατρινισμούς γιατί ο λογαριασμός ανεβαίνει“. “Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και καθόλου πράξεις. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ερωτηματικό” σημείωσε με νόημα αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και την προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας.

Επιπροσθέτως, κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που συμφώνησε τον Φεβρουάριο κατά την επέκταση του μνημονίου, διότι σε αντίθετη περίπτωση όπως είπε “εάν ιδεολογικά αποφασίσουν να μην τηρήσουν την συμφωνία, τότε μπορεί να έχουν να κάνουν με στάση πληρωμών” και πρόσθεσε ότι “οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία εκλογών και χώρες που έχουν περάσει οι ίδιες από ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν θα θελήσουν να μας δώσουν χρήματα εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται αντι-ευρωπαϊκά“.

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας κάνοντας ανοίγματα προς τη Ρωσία και διερωτήθηκε: “Όταν βρίσκεται στην Ευρώπη και ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς και τους Ρώσους να σε χρηματοδοτήσουν, δεν στέλνεις ένα σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι στην ουσία υπερ της ευρωπαϊκής πολιτικής;“.