Μητσοτάκης: «Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας»

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και στην παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την ακρίβεια.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση, είχε αναφερθεί σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια και άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια παρατήρηση της διαδικασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε πριν έξι ώρες και η κα Κωνσταντοπούλου μας κάλεσε για την τήρηση της τάξης και μίλησε 53 λεπτά ενώ δικαιούται 20. Επικαλούμενη ότι είχα έξι ώρες για την ολοκλήρωση μιας συζήτησης που θα μπορούσε άνετα να ολοκληρωθεί αν όλοι οι ομιλητές τηρούσαν τον χρόνο.

Για το σχόλιό σας για τη συνάντηση με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν καθοριστικός το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 το τραγικό χειρισμό της κυβέρνησης στην οποία κι εσείς συμμετείχατε, για να μείνει η χώρα στο ευρώ, που κι εσείς συμμετείχατε και είχατε ανοίξει τον δρόμο της καταστροφής. Κάποιοι άλλοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η ΝΔ

Η ΝΔ τον Αύγουστο του 2015 έκανε κάτι επιζήμιο για το κόμμα της, αλλά έβαλε το εθνικό συμφέρον μπροστά ώστε να συμπράξει ώστε να διορθώσει το κακό στον βαθμό που θα κρατούσε την χώρα στην Ευρωζώνη, παρά τα τερτίπια τα δικά σας, του κύριου Τσίπρα και του κύριου Βαρουφάκη.

Τα ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε, οι πολίτες μας τα έδωσαν, όπως και το δικό σας ποσοστό.

Θυμάμαι μεταξύ Μαίου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε τους ψηφοφόρους σας και διορίσατε δικούς σας βουλευτές. Ετσι δεν έγινε;

Στην τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη… αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 2024 όπως το εκφράζετε, αλλά αντί για πράσινο ήλιο θα ήταν ροζ γιατί αυτά που άκουσα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλη χώρα, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη. Που τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα, συγκλίνει ή αποκλίνει. Που έχει φτάσει το 50% του ΑΕΠ να είναι εξαγωγές, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη. Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει. Οταν τα μεγάλα ΜΜΕ οικονομικού περιεχομένου χαιρετούν την οικονομικη πρόοδο της χώρας. Εμείς που αποκλίνουμε κατά τα λεγόμενα σας παιξαμε ή δε παιξαμε καθοριστικο ρόλο σε αποφασεις για το καλο της Ευρώπης και της πατρίδας μας. Οταν 5 μέρες διαπραγματευόμασταν το Ταμείο Ανάκαμψης, παίξαμε ή όχι ρόλο στην Ευρώπη; Διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και φέραμε 36 δισ. ευρώ στη χώρα. Η κυβέρνηση αυτή έπεισε τους εταίρους να προφυλάξει τα δικά της σύνορα και να πείσει ότι είναι και Ευρωπαϊκά. Αυτή η κυβέρνηση αποκλίνει; Αποκλίνει ή συγκλίνει προς της διαπιστώσεις της ΕΕ ως προς τα ζητήματα κράτους δικαίου;

Να θυμηθώ τον κ. Παπανδρέου ότι έταζε 2 δις και μετά πήγε το Καστελόριζο και μας έβαλε στα μνημόνια; Εμείς κάνουμε την κριτική μας.

Η κρίση ήταν πολύ βαθιά κι αν νομίζει κάποιος ότι από το 67% θα φτάσουμε στο 100% σε δύο χρόνια, να έρθει να μου το υποδείξει.

Πορτογαλία κια Ιρλανδία μπήκαν στην ΕΕ πιο φτωχές και τα πήγαν καλύτερα από εμάς. Λόγω της μεγάλης κρίσης του 2010 και γιατί επί Αν. Παπανδρέου η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη. Να θυμόμαστε την πραγματική οικονομική ιστορία του τόπου. Δεν αμφισβητώ ότι σε ορισμένες επιλογές να είμαστε από την ίδια πλευρά.

Συνεχίζοντας απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη, είπε: «Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Εσεις τη βάλατε. Μείωση του ΕΝΦΙΑ 35% αφορά τους πλούσιους ή όλους τους Ελληνες. Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29% στο 22%. Μερικές φορές όντως μπορείς να μειώνεις φόρους και να έχεις επιπλέον έσοδα, αλλά δεν ισχύει παντού. Μας δόθηκε όμως η ευκαιρία να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παγωμένους. Να επενδύσουμε στις Ε.Δ. στην Παιδεία, να ενισχύσουμε την οικογένεια, να ανεβάσουμε το επίδομα γέννας, όλα αυτά έγιναν από πλεόνασμα.

Η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Δεν έχουμε λέει 2 δις να βρούμε να δώσουμε. Εσεις τουλάχιστον περιοριστήκατε στα 2 δις… Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει κυρίως στο κύρος της κύριε Ανδρουλάκη και πρέπει να είναι κάποιος πολύ καλοπροαίρετος για να την πυροβολεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπως κάνετε εσείς τόσο καιρό.

Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Εξηγήσαμε όπου δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, γιατί δεν μπορούμε. Δεν είπαμε ότι υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μιλησατε για την Ισπανία και την ακρίβεια στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ισπανία, μετά τη μείωση του ΦΠΑ, παρεμφερή πληθωρισμό έχουμε με την Ισπανία, μία μονάδα διαφορά. Ολες οι χώρες πασχίζουν με το ίδιο πρόβλημα. Και δεν γνωρίζατε πως ήδη η Ισπανία είχε πολύ χαμηλή φορολόγηση στα τρόφιμα.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Σ. Κασσελάκης: «Στα 15,1 δις μόνο το κοστολογημένο πρόγραμμά σας, χωρίς τον 13ο και 14ο μισθό. Θα τα δώσετε; Μετά τις εκλογές; Αρα λέμε παραμύθια στον κόσμο! Κε. Φάμελλε δεν αναφερθήκατε στον κ. Κασσελάκη που έλεγε θα έρθει, αλλά καλώς δεν ήρθε. Θα ήταν λίγο άχαρο. Μας είπε για 13ο και 14ο μισθό. Κι εσείς άλλα 2,2 δις στα 15 δις. Και μετά για την Υγεία 5,8% δαπάνες συν άλλο 5%. Πάτε να μαζέψετε μια γκάφα και την κάνετε χειρότερη. Αλλα 11 δις. Κάθε συνέντευξη του Κασσελάκη μας στοιχίζει 10 δις. Μετρό: 28 δις σε ένα χρόνο. Καλά πάμε… Το είδαμε το έργο αυτό το 2015. Μια εξοργισμένη κοινωνία σας πίστεψε κι εσείς την εξαπατήσατε. Το ψέμα είναι το DNA σας. Υποσχεθήκατε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Ερχεται ο αρχηγός σας σε ένα νέο περιτύλιγμα για να το πάει στο… τούρμπο. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα λάθη σας. Να σκεφτείτε ότι το 41%, αλλά να σκεφτείτε γιατί έριξαν εσάς στο 17%. Συζήτηση με λαικισμο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Αν και δεν σας προσέχει ιδιαίτερα και κανείς. Οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι μαζί μας σε ορισμένα, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα τα λύσετε εσείς.

Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και την παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Η παράταξη αυτή θέλει να αφήσει πίσω την εποχή της χρεοκοπίας, εκεί που θέλετε να μας πάτε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που σκοπεύει να κάνει στη Ραμάλα ο Στ. Κασσελάκης, σχολίασε:

«Καταλαβαίνω το lifestyle. Δικό σας δικαίωμα, αλλά να το κάνετε εντός της χώρας. Οταν βγείτε εκτός, είναι άλλα… πράγματα. Είπε ότι θα πάει στη Ραμάλα. Ποιον θα συναντήσετε; Ή θα πάτε για μία σέλφι; Τι θα πείτε; Οτι είναι… ντεμέκ τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς; Είναι επικίνδυνη η αφέλειά σας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εκεί κι αν χρειάζεται ταχήρυθμα μαθήματα ο πρόεδρός σας. Οταν βγαίνει από τα σύνορα, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση έχει πει πως είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών. Η πολιτική που έχουμε ασκήσει στο Ισραήλ για την επιχείρηση στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι πολύ σκληρή.

Για την Βόρεια Μακεδονία σχολίασε: «Δεν χρειάζεται να θυμίσω τι έχω πει από το βήμα στη συζήτηση στις αρχές το 2019 όταν φέρατε προς κύρωση της Συμφωνίας. Μας την φορτώσατε, μη κουνάτε και το δάχτυλο. Είχαμε πει ότι θα την καταψηφίσουμε, αλλά θα την σεβαστούμε γιατί υπερισχύει των νόμων και δεν έχουμε τη δύναμη να την αλλάξουμε. Από εκεί και πέρα είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τον εθνικιστικό παροξυσμό VMPO. Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνησή τους θα είναι συμμορφωμένοι. Και δικαιωθήκαμε γιατί περιφρονούν ανοιχτά την συμφωνία η νέα πρόεδρος και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τους. Ολη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντί τους όχι τυχαία, αλλά γιατί η ελληνική διπλωματία κινήθηκε γρήγορα κι εσείς έρχεστε να ζητήσετε να κυρωθούν τώρα τα μνημόνια. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Την ώρα που σκληραίνουμε την πολιτική μας. Είναι να απορεί που στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είστε στο ναδίρ».

Σε σχόλιο για τον Κ. Βελόπουλο είπε: «Είναι δύσκολο να ακούς τόσα ψέματα για τόσες ώρες. Θα καταδείξω μόνο ένα από αυτά. Μας είπε ότι ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε ότι η εικόνα της Ελλάδος είναι η χειρότερη. Ζητήσαμε από τον ίδιο να το πει. Αντίθετα είπε πως είναι εντυπωσιακά βελτιωμένη. Εχετε ξεπεράσει κάθε όριο ψέματος.»

Τέλος, για τις ευρωεκλογές τόνισε: «Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιους ευρωβουλευτές θα επιλέξουν, αλλά και ποιο κόμμα θα έχει ισχυρή φωνή στην ΕΕ και θα διεκδικήσει περισσότερα για τους συμπολίτες μας και την άμυνά μας. Θα το κάνουν με ευθυκρισία. Εχουμε εμπιστοσύνη και το βράδυ των εκλογών η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια, συνεχίζοντας τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Δείτε την ομιλία: