Σχοινάς: «Το κοινό πτυχίο στα πανεπιστήμια της ΕΕ αποτελεί σημαντικό βήμα για την Ευρώπη των πολιτών»

Την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό πτυχίο σε λίγα χρόνια θα βρει τη θέση του πλάι στο καθεστώς Σένγκεν, το πρόγραμμα Erasmus+, την ενιαία αγορά και το ευρώ, ως ένα επίτευγμα της Ευρώπης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα το ευρωπαϊκό πτυχίο θα βρει τη θέση του πλάι στο καθεστώς Σένγκεν, το Erasmus+, την ενιαία αγορά, το ευρώ, ως ένα απτό ευρωπαϊκό επίτευγμα που καθιστά την Ευρώπη των πολιτών πιο κατανοητή και πιο παρούσα», τόνισε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό πτυχίο θα αποτελέσει νέο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και αποτελεί την απάντηση των Βρυξελλών στα αιτήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, των νέων, αλλά και της βιομηχανίας. «Η εκπαίδευση αποτελεί φάρο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και μια υπόσχεση προς τις νέες γενιές. Το ευρωπαϊκό πτυχίο που προτείνουμε σήμερα θα δημιουργήσει μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργοδότες, αλλά και την ανταγωνιστικότητά μας», ανέφερε.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι για το πτυχίο προβλέπονται δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά ένα σήμα ευρωπαϊκού πτυχίου για κοινά προγράμματα σπουδών που πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια, που καθορίζονται παράλληλα. Η δεύτερη κατεύθυνση «αφορά ένα πλήρως ευρωπαϊκό πτυχίο που απονέμεται από περισσότερα πανεπιστήμια ταυτόχρονα».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό πτυχίο θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας στα πανεπιστήμια, προς όφελος των φοιτητών, των καθηγητών, των εργοδοτών και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.