Μετά την Ασημακοπούλου παραιτείται ο γγ του ΥΠΕΣ Μιχ. Σταυριανουδάκης, αποπέμπεται ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ

Μετά την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ένα στέλεχος της κυβέρνησης και ένα στέλεχος της ΝΔ ακολουθούν τον δρόμο της αποπομπής για την υπόθεση των e-mails των αποδήμων.

Παράλληλα με την έρευνα που έκαναν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το ΥΠΕΣ, δική του έρευνα έκανε και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κ. Μητσοτάκη να θέλει να μάθει ακριβώς τι έχει γίνει.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, πρόκειται για μια λίστα με e-mails κάποιων εκλογέων η οποία διέρρευσε έναν χρόνο πριν, στα τέλη Μαΐου 2023, κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης και δεν έχει καμία σχέση με την πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Μάλιστα, η έρευνα του Μαξίμου έφθασε και στα πρόσωπα από τα οποία έγινε η σχετική διαρροή προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ απέκτησε τη λίστα μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου, στα χέρια του οποίου έφθασε μέσω συνεργάτη του γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Υπό αυτά τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου διευκόλυνε την κυβέρνηση με το να αποσύρει την υποψηφιότητά της, ενώ την παραίτησή του έχει υποβάλει και έχει γίνει ήδη αποδεκτή και ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και η παραίτηση του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη αδικεί την εν γένει παρουσία της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο και το έργο του Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά «είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Σε εμάς δεν λειτουργούν παραϋπουργεία Δικαιοσύνης, δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Την ίδια ώρα, άφηναν αιχμές, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ενέργειες σε αντίθετη τροχιά «με αυτούς που έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη».

Μαρινάκης: Τα στοιχεία είναι από το 2023

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε τον real fm για το σχετικό θέμα.

Ο ακριβής διάλογος είναι ο εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι η έρευνα που έκανε το Μαξίμου κ. Μαρινάκη και καταλήξατε στο ότι τελικά ήταν το ΥΠΕΣ πίσω από αυτή την ιστορία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει, όπως είχαμε πει και στην πρώτη ενημέρωση πολιτικών συντακτών μια έρευνα εν εξελίξει απ’ την Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και η αντίστοιχη έρευνα που γίνεται από το ΥΠΕΣ, αλλά επειδή εμείς δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα και επειδή είδαμε και μια προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει με την αντίθετη έννοια την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές. Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης αν και δεν είχε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα αυτά γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μαρινάκη, πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην κ. Ασημακοπούλου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του μειλ που έκανε. Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μην γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης. Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές.
Άρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Ιουνίου.