«Μύλος» με τους ισχυρισμούς Κασσελάκη για τα αστακοκάραβα - «Θα απαντήσει όταν αισθανθεί έτοιμος», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Να δώσει απαντήσεις για την επαγγελματική του δραστηριότητα επιχείρησε να δώσει χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετούμενος για πρώτη φορά -μετά από τρεις ημέρες- αναφορικά με το δημοσίευμα του «ΘΕΜατος», το οποίο προκάλεσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.

Λίγο πριν την ομιλία του χθες για το «ελληνικό όνειρο», σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει γκάζι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες ασχολείται με νόμιμα αστακοκάραβα, από τα οποία έχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023». «Αλλά αυτό δεν το «ανακάλυψε» το ρεπορτάζ του Μαξίμου, παρά μόνο την αρχική εγγραφή των αλιευτικών αδειών» σχολίασε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, την ύπαρξη «αστακοκάραβων», όπως ο ίδιος περιέγραψε, γνωστοποίησε με δική του πρωτοβουλία ο κ. Κασσελάκης, κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στην πρωινή ζώνη του ΑΝΤ1, όπου κάθε άλλο παρά δυσφόρησε, όταν ο Γιώργος Λιάγκας τον προκάλεσε για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, για την οποία μάλιστα ήξερε ότι ήταν τοποθετημένη στη Μασαχουσέτη. Μιλώντας σε ενεστώτα χρόνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα «αστακοκάραβα» ως η «δουλειά» του, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί διεξοδικά αναφορικά με τα περιουσιακά του στοιχεία.

Στη χθεσινή του εκδοχή, ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι έχει αποχωρήσει από την εταιρία, μόνο που η ημερομηνία αποχώρησης που επικαλείται, συμπίπτει με την ημερομηνία απόλυσής του από την συγκεκριμένη εταιρία, εναντίον της οποίας έχει προσφύγει με αγωγή στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, ομολόγησε ότι ο νόμος «θα» γίνει σεβαστός παραδεχόμενη έτσι ότι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στην ερώτηση, δηλαδή, αν ο νόμος θα γίνει σεβαστός από τον κ. Κασσελάκη η ίδια απάντησε «απολύτως. Εφόσον ο νόμος ξεκάθαρα λέει ότι εμπίπτει στο κώλυμα που υπάρχει κάποιος πολιτικός αρχηγός, έστω και εξωκοινοβουλευτικός, να έχει εταιρείες στην αλλοδαπή, ο νόμος αυτός θα γίνει απολύτως σεβαστός».

Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Κεχαγία παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει δώσει απαντήσεις για τα αστακοκάραβα και αυτό θα γίνει «όταν είναι είναι έτοιμος ή όταν αισθάνεται ότι μπορεί να πει 5-10 πράγματα για να διασαφηνίσει το τοποίο, να έρθουν όλα τα στο φως – και αυτό θα γίνει. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως».

Η πίεση από την κυβέρνηση

Τη χθεσινή αντίδραση Κασσελάκη αναφορικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες προκάλεσαν οι διαδοχικές αναφορές της κυβέρνησης στα «αστακοκάραβα», καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το ζήτημα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, λέγοντας πως «δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα. Ούτε θέτει κανείς θέμα φοροδιαφυγής. Άλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει».

Για παλινωδίες έκανε λόγο στη συνέχεια της χθεσινής ημέρας το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρατήρησε πως «δεν είναι ένας influencer του διαδικτύου ο κ. Κασσελάκης, είναι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και σε αυτή τη χώρα που υπάρχει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποφασίστηκε από τα μέλη του κόμματος αυτού με δημοκρατική διαδικασία ο κ. Κασσελάκης να είναι πρόεδρος». «Σε αυτή λοιπόν τη χώρα υπάρχουν νόμοι και μάλιστα τον συγκεκριμένο νόμο τον θέσπισε, τον ψήφισε για να στοχοποιηθεί ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, χωρίς να αποδειχθεί τίποτα και να υπάρχει πλήρης δικαίωση για τον ίδιο και τη σύζυγό του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι να κάνουμε τώρα; Αν δεν του αρέσουν του κ. Κασσελάκη οι νόμοι δεν αλλάζουν έτσι οι νόμοι[…]», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Μούδιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός, πάντως, ότι ο κ. Κασσελάκης τοποθετήθηκε επισήμως μετά από τρεις ημέρες για την υπόθεση των «αστακοκάραβων» έχει προκαλέσει παρασκηνιακές συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αρκετά στελέχη χθες σχολίαζαν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους την αναντιστοιχία των όσων ο ίδιος δήλωσε την 1η Μαρτίου στον ΑΝΤ1, σε σχέση με τη χθεσινή του ανάρτηση. Είναι, άλλωστε, πολύ λίγα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, παραπέμποντας, στις περισσότερες περιπτώσεις, στις δηλώσεις του προέδρου του κόμματός τους.

Από πλευράς του, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να είναι διάφανοι στο πού και πώς μετέχουν. Ο Στέφανος Κασσελάκης πιστεύω ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια θεσμική αντιμετώπιση του θέματος. Στο Πόθεν Έσχες φαίνονται τα πάντα», συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι το όνομά σου πρέπει να το καθαρίσεις σε πρώτο χρόνο.

«Τα οικονομικά του προέδρου είναι άλλο θέμα. Για τα οικονομικά του κόμματος οφείλουν να λειτουργήσουν τα αρμόδια όργανα η ΚΕ και η εξελεγκτική επιτροπή και να δώσουν απαντήσεις. Είναι μια διαχείριση που δεν αρμόζει σε κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση να γίνεται τέτοιος διάλογος» πρόσθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά την καρατόμηση του πρώην γενικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου. Παράλληλα ο πρώην υπουργός ζήτησε «ο νόμος για το Πόθεν Έσχες να βελτιωθεί και να γίνει πιο αυστηρός» ενώ απάντησε και σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας από τη Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων υπουργούς και βουλευτές να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό δεν έγινε γιατί πήγε κάποιος να στήσει παγίδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νόμος άλλαξε στη Βουλή μετά από αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ».

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι «υπάρχουν οικονομικοί σπόνσορες» που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη διατύπωσε το χθες ο αποχωρήσας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις για τα αστακοκάραβα, ο κ. Φίλης είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «είναι ένα άγνωστο πρόσωπο, έλειπε από την Ελλάδα πολλά χρόνια και με διαδικασίες που όλοι γνωρίζουμε έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά είναι τα επίχειρα αυτής της διαδικασίας».

Θα μιλάμε για αστακούς

Από πλευράς του, ο κ. Κασσελάκης απέδωσε στην… προπαγάνδα χθες τις αποκαλύψεις, λέγοντας στην ομιλία του για την ακρίβεια ότι στα κανάλια θα μιλάμε για αστακούς, αντί για τα μέτρα που προτείνει, σε μια προσπάθεια να πολιτικοποιήσει το ζήτημα της περιουσιακής του κατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στα Τέμπη, απαντώντας στο κοινό, για να σχολιάσει πως το «πόρισμά τους» (της ΝΔ) δεν βρήκε καμία ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αντίθετα με την υπόλοιπη Ελλάδα, το οποίο περιέγραψε ως «gas lighting».