Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: «Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση - Ενισχύουμε και το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Απαράδεχτη και σεξιστική χαρακτήρισε την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουστούμπα σχετικά με sugar daddies στους οποίους θα στραφούν φοιτήτριες οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα σε μη κρατικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Να αυξήσουμε σημαντικά την εκπροσώπηση των γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο και όχι μόνο στις ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια.
Υπέθεσα κύριε ΓΓ ότι ζητήσατε εκτάκτως τολόγο για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας που αποδεικνύει ότι τι ΚΚΕ είναι η πιο αναχρονιστική δύναμη εδώ μέσα. Κάθε φορά που αναδεικνύουμε τις προκαταλήψεις σας, δεν ξέρω αν πιστεύετε πως οι γυναίκες που δεν έχουν χρήματα για κάτι που θέλουν εκδίδονται, ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως σοβιετική χώρα, αλλά ευτυχώς αυτά τα έλυσε η ιστορία. Φέρεστε απαράδεκτα κατά των γυναικών και δεν έχετε το θάρρος να πείτε συγγνώμη έκανα λάθος.

Επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση εκσυγχρονιστική και ευρωπαϊκή

Περισσότερες επιλογές στους φοιτητές να σπουδάσουν στον τόπο τους

Η Ελλάδα μπορεί να μπει στον εκπαιδευτικό χάρτη

Σκοπός η ανάταξη του κρατικού πανεπιστημίου

Στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρονται το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση που θα φτάσει το 1,5 δισ έως το 2027 και αυτό πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως και ξεπερνούν το 1 δισ

Το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορεί να φιλοξενεί ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα καταβάλουν και δίδακτρα

Η ανάδειξη του Δημοκρίτειο σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, έχοντας κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τις σχολές , κάτι που θα χαροποιήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει φοιτήσει εκεί

Δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του τρόπο διοικητής με πρύτανη, σύγκλητο όπως όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σημαντικές αλλαγές που δρομολογούνται και έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η μεγάλη καινοτομία αυτής της μεταρρύθμισης που είναι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Επιδίωξη είναι να μην φεύγουν τα ελληνόπουλα εκτός της πατρίδας για σπουδές και παράλληλα να επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί του εξωτερικού

Περισσότεροι από 40.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους νέους να φοιτούν σε αξιόλογα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους.

Δείτε την ομιλία: