Τροπολογία για τους μετανάστες: Τριβές στη ΝΔ-Τι διαμηνύει η κυβέρνηση

Τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε παράτυπους μετανάστες, η οποία θα τεθεί το μεσημέρι σε ονομαστική ψηφοφορία.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και άλλοι βουλευτές της ΝΔ που τυχόν συμμερίζονται τις απόψεις του για το μεταναστευτικό. Κομματική πειθαρχία για όλους τους βουλευτές της ΝΔ, πλην του κ. Σαμαρά θα ισχύσει στην ψηφοφορία γνωστοποίησε η κυβέρνηση.

«Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από κει και πέρα, για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σε αυτή την ψηφοφορία. Οπότε, η απάντηση είναι ότι αυτονοήτως θα υπάρχει», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«H τροπολογία για την παραμονή μεταναστών που έχουν εργασία δεν είναι μαγνήτης, δεν είναι για νεοεισερχόμενους. Αφορά παλαιότερες αφίξεις» ξεκαθάρισε εκ νέου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, τονίζοντας επίσης ότι δεν αφορά παράτυπους μετανάστες οι οποίοι εφόσον δεν έχουν πάρει άσυλο δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
«Αφορά περί τους 30.000 δικαιούχους» σημείωσε επισημαίνοντας ότι αυτό δεν συνιστά νομιμοποίηση και δεν δίνει δικαιωμα μόνιμης διαμονής ή ιθαγένειας, παρά μόνο το δικαίωμα στην εργασία.

«Η ρύθμιση αυτή δίνει το δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα από τρία χρόνια και πάνω, στην νόμιμη εργασία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλαγής πολιτικής. Η πολιτική μας πατά σε δύο σταθερούς πυλώνες και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Είμαστε ενάντια στο παράνομο και υπέρ του νόμιμου. Κάνουμε τα πάντα ενάντια στη παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλλά παράλληλα θέλουμε να διευκολύνουμε τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης λελογισμένα, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα. Και σε αυτό η ΝΔ έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς – τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές – να δείξουμε σε όλους, και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε και τα σύνορα να φυλάξουμε, και να είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι στο παράνομο, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε την λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση προς όφελός μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας», κατέληξε ο κ Καιρίδης.

Πάντως, την στήριξή τους στην τροπολογία έχουν εκφράσει ήδη από τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ,όσο και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.