Προς παράταση λίγων ημερών η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Παράταση λίγων ημερών, αντί της παράτασης έως στο τέλος Φεβρουαρίου που ίσχυσε πέρυσι και πρόπερσι, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, θα ανακοινώσει πιθανότατα αύριο το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ, φορτηγών και μοτοσυκλετών που τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ εξήγησε ότι “σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα που σε κάθε περίπτωση θα είναι πάγιο”. Όσον αφορά το ύψος των τελών κυκλοφορίας αυτό δεν αλλάζει και τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι των οχημάτων θα είναι τα ίδια με πέρυσι όπως εξάγονται με βάση τον κυλινδρισμό των Ι.Χ ( για τα παλιά) η με τις επομπές διοξειδίου του άνθρακα (για τα καινούργια).

Η ολιγοήμερη παράταση, όπως είναι επόμενο, θα επηρεάσει κυρίως όσους κατόχους οχημάτων σκοπεύουν να τα θέσουν σε ακινησία με την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων τους και τη δήλωση στην εφορία του χώρου στάθμευσης. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται σημαντικά το περιθώριο δωρεάν κυκλοφορίας του οχήματός τους που είχαν έως στα τέλη Φεβρουαρίου ,γιατί τώρα θα έχουν ελάχιστες ημέρες προθεσμία πριν τα θέσουν σε ακινησία.Εάν δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους αναμένει πρόστιμο ,το οποίο όμως εξετάζεται να αλλάξει όσον αφορά το ύψος του και να μην είναι ισόποσο με το ύψος των τελών κυκλοφορίας όπως σήμερα.

Εάν τελικώς ισχύσει αυτό το σενάριο το πρόστιμο θα συναρτάται από το χρονικό διάστημα που θα είναι εκπρόθεσμοι για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας η για την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων .Στην περίπτωση αυτή θα πληρώνουν χαμηλότερο πρόστιμο εάν η καθυστέρηση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μετά τη λήξη της προθεσμίας θα είναι λίγες ημέρες και υψηλότερο εάν ξεπερνούν κατά πολύ τον χρόνο από την λήξη της προθεσμίας.

Όσον αφορά το δικαίωμα της τμηματικής άρσης της ακινησίας του οχήματος (για ένα η παραπάνω μήνες)αυθτό θα παραμείνει στο ακέραιο και όσοι το πράξουν θα πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.

Η δήλωση ακινησίας του οχήματος υποβάλλεται ψηφιακά στην πλατφόρμα “myCar “της ΑΑΔΕ με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Εάν κάτοχοι οχημάτων που τα έθεσαν σε ακινησία εντοπιστούν να τα κυκλοφορούν παρανόμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα θα τους αφαιρεθεί για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του οχήματος.

Εκτός της ψηφιακής ακινησίας των οχημάτων υπάρχουν και περιπτώσεις που απαιτείται η επίσκεψη των κατόχων τους στην Εφορία ώστε να δηλωθεί ακινησία του οχήματος ,όπως σε περίπτωση κλοπής η υπεξαίρεσης,κυκλοφορίας στο εξωτερικό, καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς η άλλης αιτίας,αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από την τροχαία,εάν το όχημα πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό η πρόκειται να μεταβιβαστεί σε τρίτο.