Κασσελάκης: «Η κυβέρνηση αντί να εκσυγχρονίσει το δημόσιο και τις υπηρεσίες του, κάνει business as usual»

Από το βήμα της Βουλής μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης την Τρίτη (31/10).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ καταφέρθηκε ενάντια στο νομοσχέδιο επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.

«Η ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση και τις λογικές της Δεξιάς», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε:

​«Οι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, για μία δίκαιη ανάπτυξη κι όχι για τους λίγους. Για μια δίκαιη ανάπτυξη για τον λαό, κι όχι για τους λίγους και ισχυρούς. Για τα δικαιώματα των ασθενέστερων, των πιο αδύναμων, των αποκλεισμένων».

Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης διερωτήθηκε: «Υπάρχει ουσιαστική διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας; ή μήπως υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας;». Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τα απαράγραπτα δικαιώματα στην μόρφωση, στην υγεία, στην κατοικία, στην ποιότητα ζωής, στην ασφάλεια.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά πλήττει τη Δημοκρατία και συρρικνώνει τα δικαιώματα. Οδηγεί την κοινωνία στο συμβιβασμό με μια μίζερη πραγματικότητα. Για ένα μέλλον με χαμηλές προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθως εξήγησε: «Δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα όλων σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και Υγεία. Δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στην παιδεία. Στη μόρφωση. Δημοκρατία για εμάς είναι να μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου και να μπορείς να έχεις πρόσβαση στην κατοικία. Πού είναι σήμερα το δικαίωμα στη στέγαση;

Με τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ουράνια, και να έχει από πάνω και το θράσος ο κ. Γεωργιάδης να μας λέει ότι αυτό είναι θετικό, γιατί ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, και άρα αυξάνεται η περιουσία των ιδιοκτητών. Δημοκρατία είναι η ασφάλεια των πολιτών. Αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνόμευση. Ασφάλεια είναι να μη φοβούνται οι άνθρωποι να μπουν σε ένα τρένο για να ταξιδεύσουν. Να μη φοβούνται ότι τον χειμώνα θα πνίγονται και θα αποκλείονται, κι ότι το καλοκαίρι θα καίγονται. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το δήθεν επιτελικό κράτος του, εγγυάται κάτι τέτοιο; Γιατί εκεί έχουμε φτάσει δυστυχώς. Ζούμε σε μια χώρα που ακόμα και για τα στοιχειώδη πρέπει να αγωνιζόμαστε και να τα διεκδικούμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών. «Το μεγάλο πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά σκάνδαλο είναι αυτό των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε τους πάντες. Τα ψέματα της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό. Οι αποκαλύψεις έχουν γίνει αντικείμενο διερεύνησης από την Pega, πρωτοβουλία της δικής μας ευρωομάδας. Και όμως παρά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, η δικαστική διερεύνηση στη χώρα μας έχει βαλτώσει, γι αυτό και επισκέφθηκα την Εισαγγελία για να εκφράσω τις ανησυχίες μας».

«Εμείς τι κάνουμε, εμείς θα αγωνιστούμε για να χυθεί άπλετο φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας μέσα και έξω από τη Βουλή, αγώνες για την ίδια ποιότητα της Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η τοποθέτησή μας για το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των διοικήσεων φορέων δημοσίου τομέα».

«Η κυβέρνηση αντί να εκσυγχρονίσει το δημόσιο και τις υπηρεσίες του, αντί να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία, κάνει business as usual, ασχολείται πως να κάνει ανενόχλητη κομματικούς διορισμούς».

«Στο νομοσχέδιο της Κεραμέως ο ρόλος του ΑΣΕΠ καθίσταται διακοσμητικός. Μία θέση για το ΑΣΕΠ, έναντι τεσσάρων από την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός να το καταλάβει, η δήθεν αξιοκρατία της ΝΔ δίνει μία θέση στο ΑΣΕΠ και τέσσερις στον εαυτό της. Πόση μεγαλύτερη κοροϊδία μπορεί να υπάρχει στον ελληνικό λαό», ανέφερε.