Κλιματική αλλαγή και μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 – Η παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη

Στη Μάλτα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.

Την σύνοδο των 9 στην Βαλέτα θα απασχολήσουν δυο κορυφαία θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα , η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και το μεταναστευτικό με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων και την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο .

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είχε αναδείξει την ελληνική διάσταση, των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας και τη Μεσόγειο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, θα προβάλει σήμερα όλη την επιχειρηματολογία για την ανάγκη στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε στις 15 Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.