Καταστροφές “Elias”: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία – Τεράστιες ζημιές σε Βόλο, Λάρισα και Εύβοια

Δραματική κατάσταση άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας Elias σε Θεσσαλία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Η νύχτα πέρασε ήρεμα, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη ιδίως για τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους.

 

Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης. Σε επιφυλακή οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Καταστροφές “Elias”: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία – Τεράστιες ζημιές σε Βόλο, Λάρισα και Εύβοια

Βομβαρδισμένη πόλη ο Βόλος – Σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο

Ο Βόλος θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, εντούτοις η κακοκαιρία Elias, εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια!

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το “κατέβασμα” μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954. Μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

Στη «μάχη» της αποκατάστασης και ο στρατός

Οι δρόμοι της Μαγνησίας έχουν ανοίξει σε πολλά σημεία ενώ ακόμη δεν μπορεί να αποκασταθεί η επικοικοινωνία με αρκετά χωριά. Ο στρατός επιχειρεί σε πολλά σημεία με την Φρόσω Παύλου να παρομοιάζει την κατάσταση σαν «σκηνικό πολέμου».

Καταστροφές “Elias”: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία – Τεράστιες ζημιές σε Βόλο, Λάρισα και Εύβοια
Αρμένιο Βόλος (AP /Petros Giannakouris)

«Και σήμερα θέλει ιδιαίτερη προσοχή με τους οδηγούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των πιθανών κινδύνων που υπάρχει στο οδόστρωμα», είπε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ περιγράφοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Αρχών για να ανοίξουν τους δρόμους.

Σιγά σιγά ανοίγουν οι επιχειρήσεις στο Βόλο, με τους υπαλλήλους του δήμου να αρχίζουν να κάνουν σταδιακά αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη που προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της. Ο Παύλος Σαρόγλου, από το κέντρο της πόλης, λέει ότι πλέον το 70% του Βόλου έχει ρεύμα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν σε πολλά σημεία. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και με την υδροδότηση με τις τοπικές αρχές να διοργανώνουν δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού.

Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων

Συνολικά 1.820 κλήσεις έχει λάβει στην Π.Ε. Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου έως τις 7 το πρωί της Πέμπτης (29/9), λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ, έλαβε 10.503 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.814 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα

Κάτω από τη λάσπη και τα νερά κοινότητες σε Καρδίτσα και Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά κοινότητες στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά είναι βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα.

Στη Λάρισα, οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για τρίτη φορά -δύο φορές από την κακοκαιρία Daniel και μία από την κακοκαιρία Elias- και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης η Υπέρεια Φαρσάλων καθώς και τα χωριά Νίκη και Αρμένιο καθώς τα νερά δεν λένε να υποχωρήσουν.

Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας, σε ορισμένα σημεία, έχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας και Μαγνησίας είναι η λίμνη Κάρλα όπου 200.000 στρέμματα είναι ακόμη κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Οι ειδικοί αναζητούν λύση ώστε να αποχωρήσουν τα νερά προς τον Παγασητικό αλλά όπως λένε είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Καταστροφές “Elias”: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία – Τεράστιες ζημιές σε Βόλο, Λάρισα και Εύβοια

Aπό σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία, μετά από τρεις εβδομάδες, ξεκινούν πλην των σχολείων που συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση καθώς οι σχολικές αίθουσες είναι πλημμυρισμένες. Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias τα οχήματα κινούνται πλέον κανονικά στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην ΠΑΘΕ με τις αρχές να κάνουν έκκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσουν μεγάλες ταχύτητες.

Εικόνα αποκαρδιωτική στη βόρεια Εύβοια

Εικόνες οδυνηρής καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Elias. Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

Και μπορεί αυτή η κακοκαιρία να τελείωσε αλλά από σήμερα, Παρασκευή ο άστατος καιρός θα επιστρέψει με βροχές. Προσοχή και πάλι θα πρέπει να επιδείξει η ανατολική Θεσσαλία και η ανατολική Στερεά, ενώ αναμένονται λίγες βροχές σε Εύβοια και Μαγνησία.