ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα «υψηλής προτεραιότητας» η στήριξη των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μαίνεται η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη. Μετά τον Νίκο Φίλη, νέες βολές κατά του προέδρου του κόμματος εξαπέλυσαν ο Πάνος Σκουρλέτης και η Σία Αναγνωστοπούλου. Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη πέρασαν χθες στην αντεπίθεση, με τον Πέτρο Παππά να καλεί όσους διαφωνούν να αποχωρήσουν.

 

Η Δώρα Αυγέρη επανέφερε το ζήτημα της υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ξεκαθαρίσει αν ήταν λάθος ή κάτι άλλο η προεκλογική του αναφορά στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σε εσωτερικό ανασχηματισμό προχωρά ο Στέφανος Κασελάκης, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι πληροφορίες ότι είναι πολύ πιθανή η επιστροφή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Για αποχώρηση όσων διαφωνούν με τις πολιτικές του νέου προέδρου μίλησε ο Πέτρος Παππάς, εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασελάκη: «Θεωρώ ότι όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον αρχηγό του, τότε ο ίδιος δεν εκφράζεται και το λέει ξεκάθαρα ότι εγώ πλέον δεν ανήκω σε αυτό το κόμμα».

Αντιδράσεις προκαλούν ωστόσο και οι δηλώσεις του ναυάρχου Αποστολάκη που είχε δείξει την πόρτα σε όσους διαφωνούν με τη «νέα πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο θέμα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Ertnews.

«Θα παραμείνω στη γραμμή του νέου προέδρου, ο οποίος διατύπωσε ότι ο στόχος μας είναι ενωτικά, ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι σε μια προεκλογική περίοδο -εκλογής του προέδρου- προφανώς υπήρχαν κάποιες αντιπαραθέσεις. Όλοι το καταλαβαίνουμε ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα είναι ανταγωνιστική μετεκλογικά», τόνισε.

Πέραν των ζητημάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως είναι η στήριξη των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κλείσει και τις εκκρεμότητες στο εσωκομματικό τοπίο, όπως ο ορισμός τομεαρχών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και φαίνεται ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα γ΄΄ινουν γνωστά περισσότερα σχετικά με πρόσωπα και ρόλους.

Τέσσερα βασικά σενάρια

Κάποια βασικά σενάρια φέρουν τον Παύλο Πολάκη ως συντονιστή των τομεαρχών με ένα αναβαθμισμένο ρόλο. Ο Νίκος Παππάς όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Δεν αποκλείεται να δούμε μια αντιστροφή ρόλων ανάμεσα στη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ενδέχεται να πάρει θέση γραμματέως Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη θέση της ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να βρεθεί ο Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή ακόμη να δούμε τον κύριο Καλαματιανό στον τομέα της εργασίας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται ότι θα μπορούσε να αναλάβει τον τομέα άμυνας, ο Βασίλης Κόκκαλης να γίνει τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται να δούμε την κυρία Αθηνά Λινού ως τομεάρχη Υγείας, αλλά και τον Πέτρο Παππά στον τομέα.

Καθήκοντα τομεάρχη Εξωτερικών δεν αποκλείεται να αναλάβει η Ρένα Δούρου, η οποία είχε συνάντηση σήμερα με τον κύριο Κασελάκη, στον τομέα του τουρισμού στο βασικό σενάριο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι και πάλι τομεάρχης η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Όλγα Γεροβασίλη προφανώς όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής, ενώ σε μια άλλη εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει και ο δρόμος για την επιστροφή του Νίκου Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε εάν θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις, ενδεχομένως αύριο, αν θα προχωρήσει αυτό.

Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το συνέδριο, όποτε αυτό διεξαχθεί. Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διονύσης Τεμπονέρας μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε πως: «Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο, γι αυτό λέω γρήγορα και όχι βιαστικά εσωτερικών διευθετήσεων».

Στον απόηχο της επίθεσης του Νίκου Φίλη στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη τον κάλεσε να δίνει το παράδειγμα, ενώ στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασελάκη επιστρέφουν τα πυρά στον πρώην βουλευτή.

Ως «ανεύθυνο λάθος» το χαρακτήρισε η Σία Αναγνωστοπούλου στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε «Όλο το τιμ που τον πλαισιώνει, είναι όλα τα παλιά στελέχη»

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκληρές δηλώσεις κατά Κασελάκη: «Βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών, ακόμη και ακροδεξιών, όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Σκληρή ήταν η απάντηση του Παύλου Πολάκη: «Μόνο στην επιτροπή τεχνοκρατών ήρθες, όχι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μπλα μπλα. η δήλωση αποχώρησής σου από εκεί που δεν έγινες μέλος ποτέ, αλλά από ουσία μηδέν. Πρόσεξε μην πάρεις τα βουνά».

Μετά τον Νίκο Φίλη, βολές κατά Κασελάκη και από τον Πάνο Σκουρλέτη, μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Σηματοδοτεί στοιχεία πια μετάλλαξης, του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως «το κερασάκι στην τούρτα».Μου λέτε για την παλιά φρουρά. Δηλαδή, ο κ. Πολάκης πόσο φρέσκο πρόσωπο είναι; Και στον λόγο του και στον τρόπο που πολιτεύεται; Ο κ. Αποστολάκης; Ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς;».