Πόσο αλλάζει τα δεδομένα για Κασσελάκη η συμπόρευση Παππά - «Μύλος» με debate, β’ γύρο και παλιά μέλη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον δρόμο για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις δύο ημέρες μετά τις πρώτες κάλπες και πέντε 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του β’ γύρου.

Σήμερα το πρωί, ο Νίκος Παππάς εξέφρασε και επίσημα τη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους δύο συνυποψήφιους να μιλούν για τη «μεγάλη παράταξη της νίκης».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη - Newsbomb - Ειδησεις - News

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παππά-Κασσελάκη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ραντεβού Παππά-Κασσελάκη φαίνεται να ρυθμίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν έξω από τα γραφεία του κόμματος το βράδυ των εκλογών, όπου ο Νίκος Παππάς φέρεται να είπε στον Στέφανο Κασσελάκη «να συναντηθούμε αυτές τις ημέρες».

Στη συνέχεια, μόλις χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε την πρωτοβουλία του τηλεφωνήματος και συμφώνησε με τον Νίκο Παππά να συναντηθούν σήμερα το πρωί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς εχθές, πριν επικοινωνήσει με τον κ. Κασσελάκη, είχε τηλεφωνικές επαφές με διάφορες τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει μία γεύση από το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια. Φαίνεται πως αυτές οι επικοινωνίες έβαλαν ένα επιπλέον λιθαράκι στην τελική απόφαση στήριξης του Νίκου Παππά προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Διαψεύδει ο Παππάς σενάριο για την προεδρία της ΚΟ

Λίγη ώρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις Παππά-Κασσελάκη για τη συμπόρευση στον β’ γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Νίκος Παππάς θα μπορούσε να έχει συμφωνήσει να αναλάβει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αν ο κ. Κασσελάκης παραμείνει εκτός Βουλής.

Τα σενάρια αυτά διαψεύστηκαν αμέσως από πηγές πλησίον του Νίκου Παππά, οι οποίες ανέφεραν πως δεν υπήρξε κάποιο άλλο deal μεταξύ των δύο. Ξεκαθάρισαν μάλιστα πως ο Νίκος Παππάς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως ο κ. Παππάς, στη συζήτηση με τον κ. Κασσελάκη έκανε αναφορά στον Σωκράτη Φάμελλο και στο πόσο καλά έκανε τη δουλειά του όλο αυτό το διάστημα.

Τι θα γίνει με το debate Αχτσιόγλου-Κασσελάκη

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η συνυποψήφια του Στέφανου Κασσελάκη, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως έχει κάνει πρόταση στους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει debate μεταξύ εκείνης και του συνυποψηφίου της για την προεδρία του κόμματος, «ώστε να γίνουν γνωστές οι πολιτικές θέσεις» τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτή τη δήλωση ο κ. Κασσελάκης απάντησε μέσω Facebook, ότι θα κάνει debate μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως με την Έφη Αχτσιόγλου είναι σύντροφοι και «η Σύγχρονη Αριστερά δε μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί».

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του κ. Κασσελάκη:

«Debate με τον Κ. Μητσοτάκη. Όπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Με την Έφη η Σύγχρονη Αριστερά δε μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το «μαζί» που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία.»

Αμέσως μετά η κ. Αχτσιόγλου απάντησε επίσης μέσω Facebook, ότι το debate πρέπει να γίνει, «ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι, για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης».

Δείτε την ανάρτηση της κ. Αχτσιόγλου:

«Debate με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι. Για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης. Από σεβασμό στα χιλιάδες μέλη μας που θέλουν να μάθουν τις θέσεις μας. Όπως εύστοχα είχε πει ο Νίκος Παππάς: Θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε, με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες. Απαραίτητο το debate ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος.»

Αποστολάκης-Καραμέρος ζητούν να μη γίνει δεύτερος γύρος

Το ζήτημα τώρα του δεύτερου γύρου εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Δύο εξ αυτών, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σήμερα και ο Γιώργος Καραμέρος εχθές, ζήτησαν μάλιστα επίσημα να μην πραγματοποιηθεί ο β’ γύρος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσει μία τοξικότητα ανάμεσα στους διεκδικητές, η οποία θα έβλαπτε το κόμμα.

«Μύλος» με τα παλαιά μέλη – Έντονες αντιδράσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση μετά την εγκύκλιο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα «παλιά» μέλη.

Σύμφωνα με αυτή, τα μέλη του κόμματος που απείχαν από τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής (17/9) θα πρέπει να δηλώσουν αν θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο στις 24/9.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, τον Μάιο του 2022, προσήλθαν 152.193 μέλη του κόμματος, εκ των οποίων οι 150.853 ψήφισαν υπέρ του μοναδικού υποψηφίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα του α’ γύρου, ψήφισαν 148.821, εκ των οποίων οι 42.000 ήταν νέα μέλη. Κάτι που σημαίνει ότι δεν προσήλθαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 45.000 παλαιά μέλη. Δεδομένου ότι πρόκειται για κρίσιμη «δεξαμενή», από την οποία φιλοδοξούν να αντλήσουν ψήφους και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα 45.000 παλιά μέλη που επιθυμούν να ψηφίσουν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο να στείλουν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης με e-mail τα προσωπικά τους στοιχεία προς επικαιροποίηση.

Πολάκης: «Ανέκδοτο η εγκύκλιος, πάρτε την πίσω»

Ο Παύλος Πολάκης -που έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη- με αιχμηρή ανάρτησή του, μέσω facebook, καλεί την ΚΕΦΕ να πάρει πίσω «την απαράδεκτη εγκύκλιό της», σχετικά με την ταυτοποίηση των παλαιών μελών που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, ενώ παράλληλα τη χαρακτήρισε «ανέκδοτο».

Ο Παύλος Πολάκης προτείνει ο κατάλογος των παλαιών μελών να σταλεί στις νομαρχιακές της χώρας και «όταν έρθει κάποιο παλιό μέλος που δεν ψήφισε στις εκλογές στις 17/9, άρα δεν είναι στον κατάλογο των 146.000, τότε θα υπάρχει επικοινωνία με τη νομαρχιακή, όπου στελέχη που θα είναι εκεί ελέγχοντας τον κατάλογο των παλαιών μελών που της αποστάλθηκε από την Κουμουνδούρου, θα δίνει το οκ για να ψηφίσει ακολουθώντας τη διαδικασία».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Χανίων τόνισε ότι «αυτή είναι η μόνη λύση, όλα τα άλλα είναι είτε για να κοροϊδευόμαστε, είτε για να καθυστερούμε και να διώχνουμε κόσμο, είτε… άστο δεν το λέω…όλοι καλοί είμαστε…», και κατέληξε: «Αλλάξτε αύριο την απόφαση και το SMS που στείλατε!!!».

Δείτε την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

Ηλιόπουλος: «Λάθος» η απόφαση της ΚΕΦΕ

Στην απόφαση της ΚΕΦΕ αντέδρασε και το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου. Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας πως «η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής δυσκολεύει τη συμμετοχή παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα είναι λάθος».

«Είναι τεχνικά εφικτό και πολιτικά ορθό να επιδιώξουμε τη συμμετοχή των δεκάδων χιλιάδων μελών που δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Μαζί θα φτιάξουμε το κοινό μας μέλλον», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Αντώναρος: Πολιτικά ύποπτη η απόφαση, πλήρης η ανικανότητα της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονα αντέδρασε και ο Ευάγγελος Αντώναρος, κάνοντας λόγο για «πολιτικά ύποπτη» απόφαση, που αποδεικνύει την «πλήρη ανικανότητα της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει έγκυρο πλήρη κατάλογο των εγγεγραμμένων μελών και να εγγυηθεί απρόσκοπτη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών».