Champions League: Ξεκινάει απόψε η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου

Πριν από τρεις μήνες στην Κωνσταντινούπολη η Μάντσεστερ Σίτι έγραψε ιστορία καθώς κατέκτησε για πρώτη φορά το Champions League.

Η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος της Premier League μπόρεσε να φτάσει εκεί όπου ονειρεύονταν από την πρώτη στιγμή που την αγόρασαν οι Άραβες ιδιοκτήτες της και πλέον το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να υπερασπιστεί το στέμμα της.

Την απάντηση θα την έχουμε σε λίγους μήνες, αλλά τα πρώτα δείγαματα θα τα δούμε άμεσα καθώς από σήμερα τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης θα είναι γεμάτα από ποδοσφαιρική χρυσόσκονη.

Η οποία μάλιστα θα έχει και ιστορική αξία καθώς η φετινή είναι η τελευταία διοργάνωση που διεξάγεται με τη μορφή των ομίλων όπως την έχουμε συνηθίσει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Από του χρόνου οι 32 ομάδες γίνονται 36, οι όμιλοι αντικαθίστανται με ένα μίνι πρωτάθλημα 8 αγωνιστικών (4 εντός και 4 εκτός έδρας αγώνες για όλες τις ομάδες) και μια ενιαία βαθμολογία από την οποία οι 16 πρώτοι θα προκρίνονται στους νοκ άουτ αγώνες.

Ας αφήσουμε όμως το… μέλλον για αργότερα κι ας επικεντρωθούμε στο σήμερα και στη φετινή διοργάνωση όπου έχει σημαντικές επιστροφές, αλλά και εξίσου σημαντικές απώλειες.

Για πρώτη φορά από το 2003 και μετά δεν υπάρχει ούτε Κριστιάνο Ρονάλντο, ούτε Λιονέλ Μέσι… Οι δύο μορφές που κυριάρχησαν στη Γηραία ήπειρο (σε συλλογικό επίπεδο) θα παρακολουθούν τους αγώνες από τον καναπέ τους και πλέον η σκηνή είναι ελεύθερη για τους επίδοξους διαδόχους. Στις μεγάλες απουσίες κι αυτή του Καρίμ Μπενζεμά (κάτοχος της χρυσής μπάλας) που συνεχίζει κι αυτός στην Αραβία.

Αντιθέτως για πρώτη φορά θα δει το σεντόνι να κουνιέται και θα ακούσει τον ύμνο των πρωταθλητών η βελγική Αντβέρπ (που απέκλεισε την ΑΕΚ) καθώς η τελευταία φορά που έπαιξε στο Κύπελλο Περωταθλητριών ήταν τη σεζόν 1957/58!

Επίσης Νιούκαστλ και Λανς επιστρέφουν μετά από 21 χρόνια, η Άρσελαν μετά από 6 σεζόν, ωστόσο εκτός έμεινε η Γιουβέντους (που τιμωρήθηκε για οικονομικές παρατυπίες) όπως φυσικά και οι ομάδες από τη Ρωσία.

Συνολικά, 19 από τους 32 περσινούς συμμετέχοντες στη φάση των ομίλων είναι και πάλι παρόντες, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι η πολυνίκης του θεσμού μετρώντας 14 κατακτήσεις (Κύπελλο πρωταθλητριών και Champions League).

Στη φετινή σεζόν του CL, θα συμμετάσχουν οι πέντε κορυφαίοι σύλλογοι με τους περισσότερους τίτλους Champions League (ή Κύπελλο Πρωταθλητριών): Ρεάλ Μαδρίτης (14), Μίλαν (7), Λίβερπουλ (6), Μπάγερν Μονάχου (6) , και Μπαρτσελόνα (5).

Επτά σύλλογοι με αξία άνω του δισεκατομμυρίου

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει συνολική αξία 1.377,6 εκατομμυρίων ευρώ, την υψηλότερη μεταξύ των 32 διεκδικητών. Εκτός από αυτή υπάρχουν επτά σύλλογοι με αξία ομάδας πάνω από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ: Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την αγγλική Premier League, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα από τη LaLiga, Παρί Σεν Ζερμέν από τη Ligue 1 και Μπάγερν Μονάχου από τη γερμανική Bundesliga.

Ο μοναδικός όμιλος όπου θα συγκρουστούν δύο σύλλογοι από τον «σύλλογο των δισεκατομμυρίων δολαρίων» είναι ο 1ος όμιλος, με έναν επαναληπτικό αγώνα του τελικού του UCL του 1998/99, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπάγερν Μονάχου πρόκειται να αναμετρηθούν ξανά μεταξύ τους.

Ο 6ο όμιλος είναι ένας από τους πιο ισορροπημένους σε ό,τι αφορά τις αξίες της ομάδας, καθώς η Μίλαν (619,3 εκατ. ευρώ), η Μπορούσια Ντόρτμουντ (612,7 εκατ. ευρώ) και η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ (608,8 εκατ. ευρώ) έχουν όλες παρόμοιες αποτιμήσεις.

Οι ομάδες με τις χαμηλότερες αξίες της ομάδας, Ερυθρός Αστέρας (75,4 εκατ. ευρώ) και Γιουνγκ Μπόις (73,5 εκατ. ευρώ), θα αναμετρηθούν στον 7ο όμιλο. Αυτό θέτει τη βάση για έναν σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Τα λεφτά είναι και φέτος είναι πολλά

Η UEFA αποκάλυψε μια κομβική πτυχή του Champions League, περιγράφοντας τη μέθοδο με την οποία θα διανεμηθούν τα έσοδα μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν αυτή τη σεζόν.

Από τα έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κατανομή για συλλόγους στη φάση των ομίλων του Champions League διακρίνεται σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες:

  • Το 25% θα διατεθεί σε τέλη εκκίνησης (500,5 εκατ. ευρώ).
  • Το 30% θα διατεθεί σε πάγια ποσά που σχετίζονται με την απόδοση (600,6 εκατ. ευρώ).
  • Το 30% θα διατεθεί σε ποσά με βάση τους συντελεστές (600,6 εκατ. ευρώ) και
  • Το 15% θα διατεθεί σε μεταβλητά ποσά (market pool) (300,3 εκατ. ευρώ).

Η UEFA επιβεβαίωσε ότι οι σύλλογοι θα λαμβάνουν 2,8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε νίκη και 930.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία. Τυχόν μη διανεμημένα ποσά από την κατηγορία που σχετίζεται με τις επιδόσεις θα διανεμηθούν μεταξύ όλων των συλλόγων στη φάση των ομίλων ανάλογα με τον αριθμό των νικών τους.

Για τις 16 ομάδες που προκρίνονται στα νοκ άουτ, προκύπτουν πρόσθετες ευκαιρίες εσόδων:

  • Πρόκριση στους 16: 9,6 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.
  • Πρόκριση στα προημιτελικά: 10,6 εκατομμύρια ευρώ ανά σύλλογο.
  • Πρόκριση στα ημιτελικά: 12,5 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.
  • Πρόκριση στον τελικό: 15,5 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.
  • Κατάκτηση του UCL: 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά οι όμιλοι και το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου

5ος ΟΜΙΛΟΣ
Φέγενορντ (Ολλανδία)
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
Λάτσιο (Ιταλία)
Σέλτικ (Σκωτία)

1η αγωνιστική
22:00 Φέγενορντ-Σέλτικ
22:00 Λάτσιο-Ατλέτικο Μαδρίτης

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Ντόρτμουντ (Γερμανία)
Μίλαν (Ιταλία)
Νιούκαστλ (Αγγλία)

1η αγωνιστική
19:45 Μίλαν-Νιούκαστλ
22:00 Παρί Σεν Ζερμέν-Ντόρτμουντ

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
Λειψία (Γερμανία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)

1η αγωνιστική
19:45 Γιουνγκ Μπόις-Λειψία
22:00 Μάντσεστερ Σίτι-Ερυθρός Αστέρας

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Πόρτο (Πορτογαλία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
Αντβέρπ (Βέλγιο)

1η αγωνιστική
22:00 Μπαρτσελόνα-Αντβέρπ
22:00 Σαχτάρ Ντόνετσκ-Πόρτο

Τετάρτη 20 Σεπεμβρίου

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
Κοπεγχάγη (Δανία)
Γαλατασαράι (Τουρκία)

1η αγωνιστική
19:45 Γαλατασαράι-Κοπεγχάγη
22:00 Μπάγερν Μονάχου-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Σεβίλη (Ισπανία)
Άρσεναλ (Αγγλία)
Αϊντχόφεν (Ολλανδία)
Λανς (Γαλλία)

1η αγωνιστική
22:00 Σεβίλη-Λανς
22:00 Άρσεναλ-Αϊντχόφεν

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Νάπολι (Ιταλία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Μπράγκα (Πορτογαλία)
Ουνιόν Βερολίνου (Γερμανία)

1η αγωνιστική
19:45 Ρεάλ Μαδρίτης-Ουνιόν Βερολίνου
22:00 Μπράγκα-Νάπολι

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπενφίκα (Πορτογαλία)
Ίντερ (Ιταλία)
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Σοσιεδάδ (Ισπανία)

1η αγωνιστική
22:00 Μπενφίκα-Σάλτσμπουργκ
22:00 Σοσιεδάδ-Ίντερ