Επιτακτική η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Την ανάγκη ύπαρξης αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Yυπογράμμισε πως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ιδέας της ΕΕ.

Με υπόβαθρο την συνάντηση (23/3) του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, ο Τόμας Όπερμαν προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Ελπίζω ότι (σ.σ. αυτή η εμπιστοσύνη) δημιουργήθηκε χθες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον κ. Τσίπρα. Ακόμη κι αν υπάρχει μεγάλο πολιτικό χάσμα, χρειάζεται τουλάχιστον μια κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να μπορούν να βασιστούν η μία στην άλλη”.

Στη συνέχεια εξήγησε πως πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να χαίρει υποστήριξης, να λάβει μέτρα για να επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας καθώς και να παραδώσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων.  Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι “αυτή η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν συνδέεται με το πελατειακό, εν μέρει διεφθαρμένο σύστημα και την σκιώδη οικονομία στην Ελλάδα, αλλά εξελέγη προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα αυτά – όπως εξήγγειλε η ίδια. (…) Νομίζω ότι αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση, την οποία δεν έχουμε ακούσει κατ’ αυτόν τον τρόπο από άλλες κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η κυβέρνηση αξίζει σε αυτό το σημείο μία αληθινή ευκαιρία“.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “πρέπει να αναζητήσουμε τα προβλήματα εντός της ευρωζώνης. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα συνιστούσε πολιτική καταστροφή, όχι μόνο για την ευρωζώνη αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιδέα, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη τις πολλές διεθνείς εστίες κρίσης γύρω μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη“.

Σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, ο Τόμας Όπερμαν, σημείωσε ότι «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά».

Τέλος, ανέφερε: “Πιστεύω ότι οι θηριωδίες των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα μπαίνουν ακόμη ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες και ως εκ τούτου είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάτι γι΄αυτό“.