Κεραμέως: Σημαντικές αυξήσεις στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια

Μέσα από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, στηρίζουμε έμπρακτα τους κρατικούς μας λειτουργούς, αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά τους στην υπηρεσία του πολίτη, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια, όπου εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Μισθολόγιο

Αναφερόμενη στις προβλεπόμενες οριζόντιες αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην «οφειλόμενη αυτή ενέργεια» στους υπαλλήλους του Δημοσίου που τα τελευταία χρόνια έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και αυξήθηκε ο όγκος εργασίας τους με την ψηφιακή μετάβαση αλλά και την πανδημία, και δίνονται σημαντικές αυξήσεις, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Όπως επισήμανε, από 1ης Ιανουαρίου αυξάνονται οριζοντίως κατά 70 ευρώ ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και εκείνων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Το νέο μισθολόγιο προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% και επιπλέον περίπου 10,5% στις απολαβές τους, όπως προκύπτουν από το σύνολο των παρεμβάσεων του 2023-2024, είπε η υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές αυτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν κατά μέσο όρο, πάνω ένα μισθό, περίπου 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 καθαρά. Με βάση δε τις επιπλέον αυξήσεις και φοροαπαλλαγές, που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Στήριξη οικογένειας

Η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της οικογένειας των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά. Όπως σημείωσε, είναι μέτρα με το βλέμμα στραμμένο στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, και από 1ης Ιανουαρίου αυξάνεται η οικογενειακή παροχή για τους υπαλλήλους με παιδιά. Από 50 σε 70 ευρώ, για ένα παιδί, από 70 σε 120 ευρώ για δύο, από 120 σε 170 ευρώ για τρία παιδιά κοκ. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μήνυμα στήριξης και των οικογενειών αλλά και μήνυμα απόκρισης στη δημογραφική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Επιδόματα σε θέσεις ευθύνης

Σε σχέση με τα επιδόματα σε υπαλλήλους με θέσεις ευθύνης, η υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των πολύτιμων ανθρώπινων πόρων, για να παρέχει και το Δημόσιο καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει τα νέα αξιοκρατικά και ταχύτερα συστήματα επιλογής προϊσταμένων και ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στοχοθεσία, την αξιολόγηση και το μπόνους παραγωγικότητας. Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση του επιδόματος κατά 30% σε θέσεις ευθύνης σηματοδοτεί τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, δηλαδή ένα δημόσιο τομέα που λειτουργοί του αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, θέτουν στόχους, αξιολογούνται και έχουν κίνητρα και ανταμείβονται. Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι, τμηματάρχες, υποδιευθυντές, γενικοί διευθυντές, διευθυντές, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, προϊστάμενοι εκπαίδευσης κλπ.

«Αν κάτι μας δίδαξαν οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ότι οι πολίτες επιθυμούν μια κυβέρνηση σταθερότητας, τόλμης, μεταρρυθμίσεων, μια κυβέρνηση ειλικρίνειας που υλοποιεί όλα αυτά που υποσχέθηκε, μια κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της καθημερινότητας», είπε η υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, υλοποιεί το 50% του συνολικού οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

«Αποδεικνύουμε έτσι ότι παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, ότι κάνουμε πράξη άμεσα τις προγραμματικές μας δηλώσεις, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων», είπε ο Νίκη Κεραμέως.