ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή νέου προέδρου 10 και 16 Σεπτεμβρίου - Ένταση στην ΚΕ στην ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη

Ένταση υπήρξε κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή (16/7).

Μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασε έντονα, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι στην αίθουσα υπήρχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν όμως μέλη της ΚΕ.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, το προεδρείο αποφάσισε να βγουν τα μη μέλη του οργάνου και η ψηφοφορία διεξήχθη ονομαστικά από τον κατάλογο.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πέρασε η συμβιβαστική πρόταση για εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα ήταν 159 υπέρ, 89 κατά, 3 άκυρα/λευκά και 48 ήταν απόντες. Αυτό μεταφράζεται σε 65%-35% σε ποσοστό.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση
Υπενθυμίζεται ότι η συμβιβαστική πρόταση προέβλεπε πως οι δύο γύροι των εκλογών να διενεργηθούν στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας στο να έχουν τελειώσει οι σχετικές διαδικασίες και το κόμμα να «προλάβει» τη ΔΕΘ, έχοντας ήδη νέο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα συμβιβαστική πρόταση προβλέπει:

  • 3 Σεπτεμβρίου: διαρκές συνέδριο
  • 10 Σεπτεμβρίου: Α’ γύρος εκλογών
  • 16 Σεπτεμβρίου: Β’ γύρος εκλογών

4+1 στην κούρσα για την προεδρία

Αυτό, όπως σημείωσε νωρίτερα το iefimerida, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει και ο Διονύσης Τεμπονέρας στην κούρσα. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία, καθώς πολλοί μιλούν ήδη για την  ισχυρή νομιμοποίηση που χρειάζεται ο νέος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως οι τέσσερις υποψήφιοι για το χρίσμα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Τα στελέχη του κόμματος έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σχετικά με τις υποψηφιότητες. Σειρά είχε ο Νίκος Μπίστης, που κάλεσε τον Στέφανο Τζουμάκα να το ξανασκεφτεί.

«Με το θάρρος που μου δίνει η μακρόχρονη φιλική, ανθρώπινη και συναγωνιστική σχέση, θέλω να ζητήσω από τον Στέφανο να το ξανασκεφτεί. Όχι γιατί δεν μπορεί , ούτε γιατί πρέπει να υποχωρήσει στις αθλιότητες που γέμισαν ήδη το διαδίκτυο. Αλλά γιατί ήρθε ο καιρός η γενιά μας να κάνει λίγο πίσω. Όχι να αποστρατευτεί όπως εύχονται οι πολέμιοι της αλλά να μην είναι στην πρώτη γραμμή», επισήμανε.

Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης, υποστήριξε ανοικτά την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Μεταξύ άλλων σημείωσε στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων».

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται όλοι μας, ή εν πάση περιπτώσει όποιος το αισθάνεται, να σκεφτούμε με ορίζοντα την ευρύτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση ανασυνθέσεων και λύσεων στην κρίσιμη αυτή φάση για το κόμμα μας».

Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία ο Σπίρτζης

Επίσης, νωρίτερα την Κυριακή 16 Ιουλίου, ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε προαναγγείλει, στον απόηχο της ανατροπής του σχεδιασμού που είχε γίνει μέχρι τις εθνικές εκλογές και ο οποίος πλέον δεν έχει έδαφος να ξεδιπλωθεί. Άφησε αιχμές, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως «ποτέ δεν συμμετείχε σε στημένους διαγωνισμούς». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «πλήγωσαν οι πολιτικές μας».