Μαξίμου: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Το στίγμα της νέας κυβέρνησης καθώς και τις προτεραιότητες της έκαναν γωστές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

 

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς», ανέφεραν πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «…δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς. Μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος όπου το 25% είναι γυναίκες. Συνολικά μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Στο προηγούμενο σχήμα οι γυναίκες ήταν εννιά 3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί.

Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

«Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, δημιουργείται νέο υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.

Δομικές αλλαγές επίσης όπως, η μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.

Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας».