Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις στην εικόνα και τον προγραμματικό λόγο του κόμματος με αρκετές προτάσεις να κατατίθενται δημόσια, προκαλώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, νέες εστίες έντασης. Αφορμή για την αναζωπύρωση των εσωκομματικών τριβών αποτέλεσε η δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος πρότεινε να πλαισιώσουν τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα στελέχη της νέας γενιάς που πρώτευσαν στην σταυροδοσία την περασμένη Κυριακή, ανανεώνοντας το εκλογικό μήνυμα του κόμματος.
Παπαδημούλης: Μπροστά τα νέα πρόσωπα
«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης στο Action 24. Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι πρέπει «να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να διοργανώσουμε την ανασύνταξή μας».
Η τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη προκάλεσε, ωστόσο, την οξεία αντίδραση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ρένας Δούρου που έκανε λόγο για «αηδιαστικές δηλώσεις».
Δούρου: «Αηδιαστικές δηλώσεις»
Στη συνέχεια, σε τοποθέτησή της για πιθανή αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «Το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια.
Για την πιθανή αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δούρου εξήγησε ακόμη πως: «ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει παρών στον αγώνα αυτό, και με τη δήλωσή του οριοθέτησε και την άμεση προοπτική. Έθεσε έναν στόχο, είπε να αποτρέψουμε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος όπου μπορεί αρκετά χαρακώματα αυτή τη στιγμή να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός αλλα δεν ξέρω εγώ αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας ούτε με ημερομηνία λήξης».
Γεροβασίλη: «Κεφάλαιο» ο Τσίπρας
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, θέση πήρε και η Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως «ξεκινάει νέα εκλογική περίοδος και δεν θα ξεκινήσει με στρεβλώσεις» και πρόσθεσε με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα πως «ουδέποτε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στους πολίτες». «Ξεκινάμε τη νέα εκλογική μάχη με τη συγγνώμη μας, με γνώση των λαθών μας και με το μήνυμα που έχουμε λάβει από το λαό για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ταχύτατα. Οι αλλαγές είναι στρατηγικές και τακτικές. Αφορούν τη στάση μας, την πολιτική και τις επιλογές μας. Και αυτό θα το εξηγήσουμε στον κόσμο» σημείωσε η πρώην Υπουργός και αναφερθείσα στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Ανέλαβε την ευθύνη και συνεχίζει τη μάχη ως ηγέτης» κλείνοντας το σχόλιο περί σεναρίων νέας ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.
Παππάς: «Ανοησίες»
Στο ίδιο μήκος κύματος, «σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες», σχολίασε στην Ναυτεμπορική TV ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, με φόντο τις δηλώσεις Παπαδημούλη.
Ο κ. Παππάς τόνισε επιπλέον ότι «είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία που κρατά το τιμόνι σταθερά και η συζήτηση αυτή αφορά κέντρα που δεν θέλουν το καλό του κόμματος». Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η δήλωση του κ. Παπαδημούλη δεν είναι αυτόνομη, είπε πως «όχι, είναι μια πολιτική άποψη που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».
Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας
Πιο συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».
«Εκτός τόπου και χρόνου» ο Παπαδημούλης
Αύριο με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Παπαδημούλη, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».
«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε. Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι χρειάζεται σαφήνεια προγραμματική, συστράτευση και αλληλεγγύη, ενώ υπογράμμισε «όσοι προδιαγράφουν ότι ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ως προτεραιότητα την εκλογική του λεηλασία, θα διαψευστούν».
Αν και είναι πολύ πρόωρο, σημείωσε, να γίνει μια συνολική αποτίμηση του δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αφήγημα του κόμματος για την διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν πειστικό. «Δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης. Από τη μια είχαμε την γραμμή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και από την άλλη ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιούσε το δημοκρατικό εργαλείο της απλής αναλογικής για να διασφαλίσει ευρύτερες συνεργασίες. Αυτό το πράγμα δεν ήταν πειστικό με δεδομένη προφανώς και την κάθετα αρνητική στάση των άλλων δυνητικά εταίρων σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα» επισήμανε.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι η μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων ανθρώπων ήταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έπιαναν τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων. «Αυτό το βουβό κλίμα δηλαδή, το οποίο εισπράτταμε και διαπιστώναμε όλοι στις περιοδείες μας με τον κόσμο, θεωρώ ότι έκρυβε πολύ μεγάλο όγκο αναποφάσιστων ανθρώπων, οι οποίοι την τελευταία στιγμή προφανώς και με την επιρροή λαθών, αστοχιών που υπήρξαν στην προεκλογική περίοδο συνέτειναν στο να πάει μαζικά αυτός ο όγκος των αναποφάσιστων ανθρώπων και να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία.