Μητσοτάκης στον Alpha: Δεν περίμενα να έχουμε 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι νέες κάλπες είναι άδειες

Συνέντευξη στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ παραχωρεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην πρώτη συνέντευξή του σε ελληνικό ΜΜΕ (είχε προηγηθεί χθες συνέντευξη στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ) μετά τον εκλογικό θρίαμβο, ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου, που «κλείδωσε» μετά την άκαρπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών νωρίτερα σήμερα, υπό την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αύριο στις 16:00 ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς και οι υπουργοί που θα απαρτίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Την τελευταία του ημέρα στο μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε να επιστρέψει στο γραφείο αυτό, αν ο ελληνικός λαός κάνει το επόμενο βήμα στις δεύτερες κάλπες, προσθέτοντας πως «οι κάλπες είναι άδειες»

Για το εκλογικό αποτέλεσμα: Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά, καταλάβαινα από τις επαφές μου με τους πολίτες. Αν με ρωτάτε περίμενα το μέγεθος της νίκης, θα σας έλεγα όχι, ότι θα αυξάναμε ποσοστό, ψήφους και θα είχαμε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς είναι μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι θετική ψήφος και όχι καταψήφιση του αντιπάλου. Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε όμως και η κοινωνία, γιατί καταφέραμε να αλλάξουμε ο υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Νικήθηκε η τοξικότητα. Δεν υπήρχε κανείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μηνύματά του,ς να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική τους.

Ερωτηθείς εάν έχει βάση ο ισχυρισμός Ανδρουλάκη ότι ο Τσίπρας ήταν ο καλύτερος χορηγός του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν τον αφορά αυτή η συζήτηση καθώς ο ελληνικός λαός στις 25 Ιουνίου θα επιλέξει κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.

Εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα αλαζονείας, τονίζοντας πως όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης τόσο πιο πολλή σεμνότητα επιβάλλω στον εαυτό μου». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση περιγράφοντας μια χώρα του φαντασιακού, όπου όλα ήταν μαύρα.

Για το ΠΑΣΟΚ: Ερωτηθείς εάν μπορεί να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν το γνωρίζει και πως έχει ακούσει απίστευτες γενικότητες από τον κ. Ανδρουλάκη. Μάλιστα σημείωσε ότι θέλει να επιστρέψει στις δόξες της δεκαετίας του ’80, μόνο που τώρα έχουμε 2023, ενώ σχολίασε ότι «δεν λες και θρίαμβο» την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι δεν ενδιέφερε τον ελληνικό λαό η κριτική του για την αντιπολίτευση, καθώς η πολιτική είναι για να δίνει λύσεις, κάτι που έκανε η κυβέρνησή του. Υπενθύμισε δε πως το δικό του υπόδειγμα ηγεσίας – το οποίο περιμένει να ακολουθήσουν και τα στελέχη του – βγαίνοντας μπροστά και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του όταν έγιναν λάθη.

Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου: Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το διακύβευμα της νέας κάλπης, δεδομένου ότι «εξέλιπε ο μπαμπούλας» της κυβέρνησης ηττημένων, υπογράμμισε ότι «πράγματι αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για εμάς» καθώς πρέπει να επαναβεβαιωθεί η αυτοδυναμία της ΝΔ καθώς ο πήχης μπορεί να ανέβει ανάλογα με τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Τόνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης «και σήμερα ακόμη λέει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό, δεν έχει αλλάξει θέση». Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες. Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες φοβήθηκαν, ψήφισαν θετικά για τη δουλειά που έγινε.

Για τα θετικά μηνύματα στις κάλπες: Μεγάλο στοίχημα ήταν η Κρήτη, για μένα προσωπικά, πλέον είναι «γαλάζια». Εξίσου και στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές, η ΝΔ πήρε στο Πέραμα 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18%. Οι πολίτες είχαν δουλειές, χαμογελούσαν, δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Στη βόρεια Ελλάδα, έχουμε ευκαιρίες να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Εάν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι της θεωρίας. Τα καταφέραμε ικανοποιητικά σε μεταναστευτικό και άμυνα. Τα κόμματα διαμαρτυρίας δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ενίσχυση της πατρίδας.

Ο στόχος της νέας τετραετίας: Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες

Για υποψήφιους βουλευτές ΝΔ: Πιο πολύ θα μετρήσει τι θα κάνουν σ’ αυτές τις εκλογές, παρά σε τι σειρά ήρθαν στις προηγούμενες, είναι συλλογική προσπάθεια.

Για την συνταγματική αναθεώρηση: Πρακτικά είναι αδύνατον να λάβει η ΝΔ 180 βουλευτές, ειδικά εάν μπουν περισσότερα κόμματα. Αλλά μην νομίζετε ότι θα επιχειρήσω να κάνω μόνος μου την αναθεώρηση. Η ΝΔ ψάχνει συγκλίσεις ειδικά εάν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Ούτε αριθμητικά είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στα fake news για ιδιωτικοποίηση του νερού και απολύσεις. Δεν μαθαίνουν από τίποτα, έχασαν 20 μονάδες και συνεχίζουν τα ίδια. Είμαι ρεαλιστής, θέλω μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.