Τραγωδία στα Τέμπη: Να μην κλείσει η υπόθεση με τον ισχυρισμό του «ανθρώπινου λάθους», θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πολύνεκρη τραγωδία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου με διευρυμένη σύνθεση υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες συζητήθηκαν εκτενώς η στάση του κόμματος της επόμενες μέρες καθώς και τα νέα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα που δημιουργούνται από το τραγικό δυστύχημα.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε ξεκάθαρη εντολή στα στελέχη του κόμματος να μη βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα εκτός από όσα είχαν ήδη κλείσει την εμφάνιση τους, ώστε να κρατήσουν χαμηλούς τόνους σε αυτήν την περίοδο πένθους και να μη δώσουν πάτημα σε κανέναν να υποστηρίξει ότι επιχειρεί η Κουμουνδούρου να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τραγωδία στα Τέμπη που έχει βυθίσει στη θλίψη ολόκληρη τη χώρα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις δυο δημόσιες παρεμβάσεις του από το σημείο του δυστυχήματος και από το αμαξοστάσιο του Ρέντη έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν είναι η ώρα, ωστόσο οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, να μην μείνει τίποτα όπως είπε στο σκοτάδι, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.

Ωστόσο ανέφερε πως από τις περιγραφές των μηχανοδηγών και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους ήταν μια «προαναγγελθείσα τραγωδία» που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν εισακουστεί οι καταγγελίες τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών

Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου συμφώνησαν πως πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι ώστε να τιμηθεί η μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους, από τη στιγμή που ακόμη η χώρα μετρά τους νεκρούς της, ωστόσο υποστήριξαν ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να μην κλείσει η υπόθεση με τον ισχυρισμό του «ανθρώπινου λάθους». Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πείσει πως για όλα φταίει μόνο ο σταθμάρχης και πως πρόκειται μόνο για ανθρώπινο λάθος είναι εξοργιστική έλεγαν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.

Άλλωστε από τη στιγμή που υπήρχαν όπως λένε, καταγγελίες, εξώδικα  και δηλώσεις από την πλευρά των εργαζομένων προς τη διοίκηση του ΟΣΕ αλλά και προς το υπουργείο, «ουδείς δικαιούται να παριστάνει τον ανήξερο».

«Προειδοποιητικές βολές» Γεροβασίλη

Ήδη άρχισαν οι «προειδοποιητικές» βολές από την γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη η οποία μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να μην προκαλούν με τα λεγόμενά τους περί ανάληψης ευθύνης και παραίτησης Καραμανλή ως πράξη «λεβεντιάς που λείπει» φέρνοντας ως παράδειγμα «την πρόσφατη παραπομπή της χώρας μας από την ΕΕ για έλλειψη ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τα εξώδικα των εργαζομένων στην κυβέρνηση για την εγκληματική αμέλεια σε ζητήματα ασφάλειας, την παραίτηση του υπεύθυνου έργου τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού Δικτύου για το ίδιο θέμα» ενώ επέκρινε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την προαναγγελθείσα επίσκεψη του στο κέντρο τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος (η οποία αναβλήθηκε λόγω της τραγωδίας), ρωτώντας «τι αλήθεια προγραμμάτιζε να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός της χώρας; Ένα έργο που δεν υπήρχε»;