Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα η συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν στο ΥΠΕΞ - «Νίκο, φίλε μου»

Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να λέει μπροστά στις κάμερες «Νίκο, φίλε μου».

Δένδιας: Η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή

Το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έστειλε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα.

Υπογράμμισε πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επισήμανε. Παράλληλα, διατύπωσε τη βούληση της Ελλάδας να επιταχυνθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές ροές, ο κ. Δένδιας κατέγραψε πως έχουν επανέλθει στο επίπεδο της εποχής πριν από την πανδημία.

Μπλίνκεν: Η φιλιά μας είναι μία σχέση που εξελίσσεται συνεχώς και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον

«Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Ο διάλογος σίγουρα αντικατοπτρίζει τη συνεργασία των δύο χωρών εδώ και 20 χρόνια. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2021. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ. Με αυτόν τρόπο έχουν ανοίξει θέσεις εργασίας, επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στη Σούδα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε περισσότερο το ΝΑΤΟ στο θέμα της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα βοήθησε πάρα πολύ στην Τουρκία, Αμέσως στείλατε ανθρώπους να βοηθήσουν και εσείς ήσασταν ο πρώτος ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε την Τουρκία. Θυμάμαι Νίκο πως υποσχέθηκες ότι η Ελλάδα σίγουρα θα βοηθήσει περισσότερο την Τουρκία και θα αυξηθεί η διήμερης συνεργασία ότι δεν χρειάζεται κάποια καταστροφή για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας.
Θα συζητήσουμε και για άλλες προτεραιότητες όπως την καθαρή ενέργεια η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή. Εχετε δείξει εξαιρετική πρόοδο. Αυξάνεται η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή Μειώνεται η εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα ανοίγεται στην ενεργειακή αγορά.

blinken-dendias-mesa

Επίσης οι σχέσεις των δύο λαών. Πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν στην Ελλάδα ή την επισκέπτονται. Με τον πρόεδρο μας ο οποίος χαριτολογώντας λέει τον εαυτό του Τζόι Μπαϊντενόπουλο. Είναι δύο χώρες που έχουν στενή σχέση, ακούν ίδια μουσική, βλέπουν τις ίδιες ταινίες, τρώνε το ίδιο φαγητό. Θέλουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας στα πανεπιστήμια με ανταλλαγή φοιτητών. 30 πανεπιστήμια έχουν συνεργασία με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ένας πολύ θελκτικός προορισμός για ανταλλαγή πολιτισμού. Η φιλιά μας είναι μία σχέση που εξελίσσεται συνεχώς και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον και για τους δυο μας.

 

Η ατζέντα του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι οι εξής: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.