Να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια των Ελλήνων - Κατηγορηματικά ενάντιος σε Grexit

Κατηγορηματικά ενάντιος σε ένα Grexit εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι και ως επικεφαλής του Eurogroup, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, είχε αντιταχθεί σθεναρά σε αυτήν την προοπτική υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εύκολη ιδέα».  Προσέθεσε ότι έκτοτε έχει δημιουργηθεί ένας «δίχτυ προστασίας» που αποτρέπει το ενδεχόμενο «συστημικής μετάδοσης». Εντούτοις, τόνισε οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός δεν έχουν εκλείψει.

Συνεχίζοντας ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οποιαδήποτε χώρα και αν εφάρμοζε τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα θα ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έκανε λόγο για «αγάπη που πρέπει υπάρχει για τον ελληνικό λαό», τόνισε ότι αυτή είναι η κύρια πηγή ανησυχίας του και συμπλήρωσε: «Αντιμετωπίζουμε ένα είδος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι και η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της καθώς στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 χώρες και όχι μία.

Όσον φορά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό  και ότι το μελετά, αποφεύγοντας επιμελώς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επ΄αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον Αναπληρωτή Υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Νίκο Χουντή και την Αναπληρώτρια Υπουργό για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου,  προκειμένου να συζητήσουν την αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα. Η συνάντηση αυτή, κατά πληροφορίες, γίνεται μετά από συμφωνία ανάμεσα στους Γιούνκερ και Τσίπρα, κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.