Σκρέκας από Σύνοδο υπουργών Ενέργειας: Έχουμε εντολή να βρούμε σήμερα λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη σύνοδο των ομολόγων του σε επίπεδο ΕΕ για μία συμφωνία στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου.

Ο Έλληνας υπουργός κατά την αφιξή του στην προγραμματισμένη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με επίκεντρο την αναζήτηση συμφωνίας στην ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Eχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα. Είναι καθήκον μας να εκπληρώσουμε αυτήν την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες».

«Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας θα σημαδέψει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς

Ρωτηθείς σχετικά με το ποια τιμή στο φυσικό αέριο θα τον ικανοποιούσε, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι «έχουμε δηλώσει ότι το όριο στα 275 αρχικά δεν ήταν στην ουσία πλαφόν και ότι κάθε τιμή μεταξύ τα 150 και τα 190-200 θα λειτουργούσε», σημείωσε.

Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όσον αφορά τους δισταγμούς της Ολλανδίας και της Γερμανία για το πλαφόν, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι «όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναζητήσουμε έναν συμβιβασμό που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των κρατών μελών».

Ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε αισιόδοξος για του λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού, και τα όποια ζητήματα στην εφαρμογή θα λυθούν όταν τεθεί σε λειτουργία.

 

Επίτροπος Ενέργειας: «Η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής»

Νωρίτερα, η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, όπου οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν την πολιτική.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους», δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον.