Ένταση μεταξύ Ερντογάν - Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας υπήρξε ένταση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών, καθώς πριν ξεκινήσει αυτό ζήτησε να μιλήσει. Στο τέλος της παρέμβασής του ο Ταγίπ Ερντογάν απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και ότι προκαλεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο και απάντησε στις κατηγορίες ευθέως, τονίζοντας πως ο ίδιος  πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ο Τούρκος ηγέτης αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα τώρα. Περιμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας για διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες υπό τον μανδύα της ενότητας ή της αλληλεγγύης. Η Τουρκία δεν έχει ποτέ βλέψεις επί του εδάφους ή της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους αμέσως μετά το δείπνο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε: «Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα. Ο κύριος (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει» υποστήριξε προκλητικά.

Ξέρετε, η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα, δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους».

«Δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, άφησε ωστόσο ένα «παράθυρο» ανοιχτό: «Το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».

Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε ερώτηση και από Ελληνίδα δημοσιογράφο η οποία τον ρώτησε: «Τι εννοείτε, λέγοντας θα έρθετε νύχτα; Είναι αυτό απειλή πολέμου προς την Ελλάδα;», με τον Ερντογάν να απαντά: «Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όποια χώρα μας απειλεί, η απάντηση μας είναι: ”Ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε τη νύχτα”. Θα πρέπει να το ξέρουν αυτό. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν».

Νωρίτερα σήμερα, στην «οικογενειακή φωτογραφία» της άτυπης Συνόδου της Πράγας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, μολονότι κάποια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε μπροστά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.