Ίσως να καθυστερήσουμε προεκλογικές δεσμεύσεις για να κερδίσουμε σε εμπιστοσύνη

Προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και των εταίρων η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί ν’ αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων υποστήριξε σε δηλώσεις του στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στην λίμνη Κόμο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλλάδας και θεσμών έως τις 12 Απριλίου σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Προσέθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα φανεί συνεπής σε αυτό, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να παραβιάσει μονομερώς τους κανόνες.

«Η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της», τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινωνία, τις ερχόμενες εβδομάδες, και να ολοκληρώσει τη συμφωνία που πετύχε τον περασμένο Φλεβάρη. Χαρακτήρισε αναγκαίες της μεταρρυθμίσεις για την σταθεροποίηση της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι θέτουν τις προϋποθέσεις για την μελλοντική οικονομική ανάκαμψη.

«Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους «συμβατά κίνητρα». Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ο,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Φέρεται, επίσης, να εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί την ίδια ευελιξία του 2012 σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν ζητά βοήθειες εκτός Ευρώπης» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών. Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας», είπε.