Der Spiegel: Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στα θύματα των Ναζί για να χάσει μια δικαιολογία η κυβέρνηση Τσίπρα

Να καταβληθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα των Ναζί στην Ελλάδα αλλά όχισ την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σε κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το άρθρο εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να υποχωρήσει το Βερολίνο στη διαμάχη για τις αποζημιώσεις στη βάση του σκεπτικού ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα χάσει την δυνατότητα να συνδέει την σημερινή κάκιστη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με το παρελθόν. Κατά τον αρθρογράφο, ούτε η γερμανική ούτε η ελληνική κυβέρνηση απαντούν καθαρά όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως υποστηρίζει οι ελληνικές αξιώσεις είναι προβληματικές νομικά και ασύμβατες με την πραγματικότητα της Ε.Ε. Οι ισχυρισμοί του Π. Καμένου ότι οι αποζημιώσεις θα μπορούσαν να λύσουν την κρίση χρέους της Αθήνας,  70 χρόνια από τον πόλεμο και συνυπολογίζοντας τις εδώ και χρόνια μεταβιβάσεις κεφαλαίων εντός Ε.Ε., 70 χρόνια από τον πόλεμο και συνυπολογίζοντας τις εδώ και χρόνια μεταβιβάσεις κεφαλαίων εντός Ε.Ε.,  είναι ανέντιμοι, τονίζεται.

Συμπληρώνεται, όμως, ότι και το Βερολίνο από τη δική του πλευρά υπεραπλουστεύει τα πράγματα, όταν λέει ορθά κοφτά ότι το πράγμα έχει ξεκαθαριστεί με τελικό και απόλυτο τρόπο. Κι αυτό γιατί η Γερμανία, όταν επανενώθηκε, πέτυχε  με επιδέξιες διατυπώσεις και τακτικισμούς στις διαπραγματεύσεις να εμποδίσει την Αθήνα να εγείρει σχετικές αξιώσεις, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων μάρκων, το οποίο επέβαλαν οι Ναζί στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, το άρθρο υπενθυμίζει ότι η Γερμανία έχει, σε άλλες περιπτώσεις, αποζημιώσει θύματα των Ναζί, υποχωρώντας σε πολιτικές και οικονομικές πιέσεις και όχι σε οικονομικά επιχειρήματα. Ως παράδειγμα αναφέρεται το ίδρυμα αποζημιώσεων για την καταναγκαστική εργασία που ιδρύθηκε υπό την απειλή μαζικών μηνύσεων στις ΗΠΑ προς γερμανικές εταιρίες.

Ένα τέτοιο ίδρυμα, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, θα έπρεπε τώρα να γίνει και στην Ελλάδα για τους επιζώντες των εγκλημάτων και για τους συγγενείς των θυμάτων των Ναζί.  Και χαρακτηρίζει μια τέτοια κίνηση ηθικά σωστή και οικονομικά εφικτή, αφού π.χ. στην περίπτωση του Διστόμου οι αποζημιώσεις θα έφταναν τα 28 εκατ. ευρώ. Και πολιτικά όμως το μήνυμα θα ήταν ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την αξίωση της πολύ μικρότερης Ελλάδας όχι από εξαναγκασμό αλλά από πεποίθηση.

Και το άρθρο κλείνει με το συμπέρασμα ότι αν η Γερμανία προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση θα πετύχαινε ταυτόχρονα να αποσυνδέσει τα του παρόντος από τα του παρελθόντος, αποζημιώνοντας αποκλειστικά και μόνο τα θύματα, ενώ ταυτόχρονα θα στερούσε από την κυβέρνηση της Αθήνας μια δικαιολογία.