Τα τεχνικά κλιμάκια δεν έρχονται για πολιτική διαπραγμάτευση

Την απόλυτη διαβεβαίωση ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν έρχονται στην Αθήνα για πολιτική διαπραγμάτευση εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. “Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Δεν γίνεται στη βάση μνημονιακών απαιτήσεων και μέτρων γίνεται στη βάση πρωτοβουλιών και ενός σχεδίου που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση. Ανταλλάσσονται τεχνικού τύπου πληροφορίες, υπάρχει τεκμηρίωση από την ελληνική κυβέρνηση” σημείωσε με νόημα.

Μιλώντας στο MEGA ο Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών γίνεται στην βάση των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Σκοπός των επαφών είναι η αποκατάσταση μιας ισότιμης σχέσης εμπιστοσύνης, η οποία θα οδηγήσει σε μια συζήτηση που αφορά στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και τον αντίκτυπο αυτού στην Ευρώπη ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο «καταλυτικό ρόλο της χώρας» και υπογράμμισε ότι “όπως έχετε αντιληφθεί δεν υπάρχει απέναντί μας μια Ευρώπη, μια φωνή. Το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει μετά τις εκλογές είναι ότι το αρραγές μέτωπο, αυτός ο τείχος που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα πλέον έχει ρωγμές. Αυτή είναι η δυναμική επίδραση του αποτελέσματος των εκλογών στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο καταλυτικός ρόλος της μικρής εδώ πέρα αυτής χώρας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, έχει μια τεράστια πολιτική διάσταση και μια τεράστια πολιτική αξία. Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έχει ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά τα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε με νόημα ότι «δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ξέρουμε όμως τι θέλουμε, πού θέλουμε να πάμε. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις οι οποίες θα είναι πολύ καλύτερες για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και με όρους καθημερινότητας αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και με όρους εθνικής αξιοπρέπειας».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών ο κ.  Σκουρλέτης τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα συζητηθεί εφόσον «τεθούν διλήμματα» και «η κυβέρνηση συναντήσει μπροστά της κάτι που ξεφεύγει της δύναμης της λαϊκής εντολής που πήρε». Παράλληλα διευκρίνισε πως “για την ώρα τέτοιο θέμα δεν είναι στο τραπέζι. Αυτό είναι απολύτως σαφές” και επανέλαβε ότι “ο λαός μας είπε όχι Μνημόνια”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που ανέκυψε με την σύνταξη των αναλογιστικών μελετών ο Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι “έγιναν εσκεμμένα λάθη, με στόχο τα συμπεράσματα να οδηγούν στη μείωση των συντάξεων” και χαρακτήρισε ως ορθές, τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν ήταν νοθευμένες και δεν είχαν συμπεριληφθεί σε αυτές οι αποδόσεις της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.