ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για το Πόθεν Έσχες – Ζητά περαιτέρω έλεγχο σε δάνεια και μισθώματα

Στην έκθεσή της, η τροπολογία που υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει «το αυξημένο ενδιαφέρον για διαφάνεια γύρω από την περιουσιακή και εν γένει οικονομική κατάσταση και πιθανή οικονομική επιρροή προσώπων που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις» 

Τροπολογία για το πόθεν έσχες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν σήμερα 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την τροπολογία συνυπογράφει η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη.

Στην αιτιολογική της έκθεση η τροπολογία των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «το αυξημένο ενδιαφέρον για διαφάνεια γύρω από την περιουσιακή και εν γένει οικονομική κατάσταση και πιθανή οικονομική επιρροή προσώπων που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις επιβάλλει την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης «πόθεν έσχες».

Και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτόν εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσαγωγή των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης».

Τέλος, με την τροπολογία ζητούνται αλλαγές αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις των υπόχρεων σε πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα, «ιδιαίτερα, όμως, με την παρούσα τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης «πόθεν έσχες» και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους, με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.