Υπό πίεση πανταχόθεν η Kυβέρνηση

H επιστροφή εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα αλλά και η αποδοχή ότι θα υπάρξει αξιολόγηση επί ήδη ειλημμένων μέτρων, όπως και αν τοποθετήθηκε επ’ αυτού η κάθε πλευρά, φαίνεται ότι είναι τα δύο κομβικά σημεία που οδήγησαν στο να υπάρξει κάποιου είδους πρόοδος ως προς το ελληνικό θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας. Εντούτοις, η πρόοδος αυτή δεν φαίνεται ανέφελη ούτε εντός, ούτε εκτός συνόρων.

Με βάση τα όσα μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg κομβική στιγμή για τον υπερσκελισμό του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί στάθηκε η παρέμβαση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών. Ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να προσέγγισε τον Γιάνη Βαρουφάκη και να τον ρώτησε χωρίς περιστροφές: «Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα;» Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να συγκατένευσε  και ο Μ. Ντράγκι προχώρησε λέγοντας: «Μπορούν να ξεκινήσουν την Τετάρτη;»  Όταν ο Έλληνας Υπουργός απάντησε θετικά, τότε ο Ντράγκι απευθυνόμενος σε όλους είπε «η συμφωνία έκλεισε».

Η ερώτηση Ντράγκι για τα τεχνικά κλιμάκια δεν αφορούσε αυτή καθ’ εαυτήν μόνο την έναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές επί των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της Αθήνας. Αφορούσε κυρίως την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα όπου θα ελέγξουν εκ του σύνεγγυς σειρά στοιχείων. Και η αρχή γίνεται από αύριο Τετάρτη οπότε κλιμάκιο των θεσμών αποτελούμενο από τρία στελέχη (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) θα εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας που η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει στις Βρυξέλλες αλλά και για να ελέγξει ότι όντως οι προτάσεις που η Αθήνα προωθεί (πχ το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει για ν’ αντικαταστήσει άλλα) έχουν το δημοσιονομικό κόστος που ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά.

Κατά το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση υποχωρώντας σε ορισμένα από τα βασικότερα σημεία των προεκλογικών της δεσμεύσεων, δηλαδή το σχέδιο για διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, την απαίτηση για άμεση απομείωση του χρέους και το αίτημα για «χρηματοδότηση γέφυρα», κέρδισε ως αντάλλαγμα από την πλευρά των πιστωτών να γίνονται ορισμένες από τις τεχνικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και να μην χρησιμοποιείται η λέξη «τρόικα» αλλά ο χαρακτηρισμός «θεσμοί». Εκτιμάται επίσης ότι πέτυχε ν’ ανοίξει και ένα παράθυρο, στο οποίο αναφέρθηκε πιο ανοιχτά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά εμμέσως και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί δυνατότητας «αντικατάστασης» ορισμένων από τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με άλλες εφόσον κριθούν «δημοσιονομικά ισοδύναμες».

Παρόλα αυτά, το μείζον θέμα της άρσης της χρηματοδοτικής ασφυξίας δεν λύθηκε. Αντίθετα, η χρηματοδοτική θηλιά χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο ως μέσο πίεσης από τους πιστωτές. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup, δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση, ούτε έναρξη τμηματικής καταβολής της τελευταίας δόσης των δανείων του προηγούμενου προγράμματος προς την Ελλάδα, αν δεν επέλθει πρώτα συμφωνία και δεν αρχίσει η εφαρμογή της.  Παραδέχτηκε, μάλιστα, ανοιχτά ότι αν η πίεση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας λειτουργήσει έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να επιτευχθεί συμφωνία γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο.

Το γεγονός ότι ουσιαστικά και εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, και ελέγχους θα κάνουν και αξιολόγηση θα γίνει επί του παρόντος προγράμματος, καταρχήν, έστω και αν υπάρξουν μικρές αλλαγές, είναι κάτι που το Μαξίμου επιδιώκει να διαχειριστεί επικοινωνιακά ως «διαπραγματευτικό επίτευγμα» ενώ χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του Eurogroup θετικό.  Με την συγκεκριμένη εκτίμηση δεν συμφωνεί όμως σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται και κυβερνητικά στελέχη.

Χαρακτηριστικό είναι άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra που εκφράζει τις απόψεις τις Αριστερής Πλατφόρμας, το οποίο έχει τίτλο «Σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας» και κάνει λόγο για εκβιασμούς των πιστωτών που πιέζουν και για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων – απορρυθμίσεων, όπως τις αναφέρει, στις οποίες είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και για προώθηση νέου σχετικού πακέτου. Αφού αφήνονται αιχμές κατά του Γ. Βαρουφάκη για δηλώσεις του περί αποφυγής μονομερών ενεργειών από ελληνικής πλευράς, το άρθρο σημειώνει ότι το ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χρηματοδότηση χωρίς συμφωνία «επί του πακέτου» και το ότι τίθεται ένα χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό «που προβλέπει την απόλυτη συμμόρφωση» με δεσμεύσεις των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, αποσκοπεί «να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση και να την οδηγήσει στην πλήρη συνθηκολόγηση».

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό ως προς τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει και νέα προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις με τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, την Πέμπτη, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη, επιδιώκοντας, ιδιαίτερα από τον δεύτερο, να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο ώστε στο πλαίσιο της όποιας τελικής συμφωνίας με τους δανειστές ν’ αντανακλώνται σε ένα βαθμό έστω και ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις.