Κασσελάκης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα»

Με σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, αλλά και πλείστες όσες αναφορές στον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε από το βήμα του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «μικρή, οριακή ανάπτυξη», παρατηρώντας από πλευράς του πως «πραγματικά στραγγαλίζεται η μεσαία τάξη», τη στιγμή που «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το δίλημμα: πάρτο ή φύγε». Ακόμη, τόνισε πως «η χώρα αυτή έχει απορροφήσει 5 δισ. ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζες της», γεγονός που συνιστά κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «μια πολιτική επιλογή», ενώ εστίασε στην έλλειψη ρευστότητας και τους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιρεί «τους ανθρώπους αυτούς από το Ταμείο Ανάκαμψης» τιμωρώντας τους ως φοροδιαφεύγοντες και «επιβεβαιώνοντας το σενάριο του αποκλεισμού», όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη μόλις «επτά μικρομεσαίες επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια» από το Ταμείο Ανάπτυξης, μιλώντας για το «αόρατο χέρι τελικά της κυβέρνησης που τους οδήγησε σε αυτήν την πηγή» τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι «έτσι το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα», για να συμπληρώσει πως «για την ΝΔ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται ως εμπόδιο, ως πρόβλημα για την Ελλάδα». «Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια άλλη διαδρομή που θα ενισχύει τη ρευστότητα και θα παίξει αυτό ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε και «αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα σταθερό, φορολογικό σύστημα», όπως είπε, φορολογικό σύστημα «που θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους επιχειρηματίες».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σταχυολόγησε μερικές από τις προτάσεις του κόμματός του για φοροαπαλλαγή μέχρι 10.000 ευρώ για όλους τους επιχειρηματίες, αλλά και ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων, μαζί με μείωση του ΦΠΑ από το 22% στο 17%, το οποίο «αφορά σε ένα τεράστιο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων». Σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση εταιρίες που έχουν κέρδη μέχρι 20.000 ευρώ, όπως είπε, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η «ενεργοποίηση της αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να υπάρξουν πακέτα δανείων και πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στο πολιτικό πεδίο, εκτίμησε πως «η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει στις Ευρωεκλογές κρυμμένη, με μια κρυφή ατζέντα», για να προσθέσει ότι «εάν γίνουμε κυβέρνηση εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε παιχνίδια και να κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό». Αντίθετα, «η ΝΔ αποκρύπτει τους επικείμενους, επιπλέον φόρους», αλλά «και τις υπερχρεώσεις που θα υπάρξουν» σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη.

«Δεν υπερβάλω όταν λέω ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ «το κόστος της μετάβασης που όντως είναι πολύ πιο μπροστά, θα πρέπει να γίνει με έναν άλλο τρόπο για να επιτευχθεί και να είναι πιο δίκαιη για όλους», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο που να εγγυάται τον εκσυγχρονισμό» επισήμανε, λέγοντας πως «για εμάς, για τις προοδευτικές δυνάμεις η ανάπτυξη είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να υπάρχει μια άνιση κατανομή του ΑΕΠ. Για εμάς η ανάπτυξη είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στη συλλογική ευημερία».

«Ο φίλος που φάνηκε στα δύσκολα» είπε για τον Ολάντ

Αναφερόμενος στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, που συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι είναι «ο φίλος που φάνηκε στα δύσκολα, ο άνθρωπος που τίμησε τις αρχές της ελληνογαλλικής φιλίας, ο πολιτικός που συνέβαλε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο να γίνει η Ελλάδα μέρος της λύσης, αντί της κρίσης».

Κατά τον κ. Κασσελάκη, «έχει γίνει φανερό πολλές φορές την τελευταία δεκαετία, αλλά και κατά τις πρόσφατες κρίσεις, ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό. Το πρόβλημα ήταν και είναι πανευρωπαϊκό. Ο λαός μας έπρεπε να δοκιμαστεί σκληρά, ώστε όλο και περισσότεροι να συνειδητοποιήσουν – νομίζω ότι είναι πλέον πλειοψηφία- ότι η λύση δεν είναι να κοιτάζει ο καθένας το σπίτι του, τη δική του αυλή», υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης.

«Θα τη θυμάσαι» τη φωτογραφία

Κλείνοντας, μάλιστα, την ομιλία του ανέφερε ότι «υπάρχει μια φωτογραφία, το 2015 που δείχνει τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη 17ωρη διαπραγμάτευση, θα τη θυμάσαι», απευθυνόμενος προς το πρώην Γάλλο Πρόεδρο. «Είναι η εικόνα της σχέσης μας που έχει βαθιές ρίζες» συνέχισε ο κ. Κασσελάκης, καταλήγοντας πως αποτυπώνει την «επιθυμία αλληλεγγύης και κατανόησης ότι τελικά ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να υπερνικήσει μια κρίση που να αφορά όλους». «Σκεφτείτε για τι παλεύουμε, είχε πει ο Αλέξης τότε», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.