Optics

Επειδή είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε βήματα που γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, κρατάω από το χθεσινό Eurogroup το εξής θετικό: αρχίζουν επιτέλους οι συζητήσεις με την τρόικα. Μας πήρε λίγο καιρό, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά βρέθηκε μια λύση: απ’ ό,τι φαίνεται αύριο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στις Βρυξέλλες, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα έρχονται στην Αθήνα όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Το ραντεβού μπορεί να κανονίστηκε, αλλά έχει ενδιαφέρον να καταλάβουμε γιατί καθυστέρησε τόσο. Βασικό εμπόδιο ήταν η επιλογή του σημείου συνάντησης και η προσπάθεια να βρεθεί μια μέση λύση θυμίζει έντονα τις προσπάθειες που κάνει ένα παράνομο ζευγάρι να κρύψει τη σχέση του! Η Αθήνα ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει την έλευση της τρόικας στην… Αθήνα. Ο λόγος; Η κυβέρνηση είχε πει επανειλημμένα πως η τρόικα δεν θα ξαναπατήσει το πόδι της στα μέρη μας – κακώς – και για άλλη μια φορά διαψεύδεται. Θα μου πείτε, δεν άκουσες, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της τρόικας θα συζητούν με την ελληνική πλευρά εκεί. Μπορεί οπτικά αυτό να εξυπηρετεί την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να “πουλήσει” άλλη μια υποχώρηση στο πολιτικό της κοινό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων που εκπροσωπούν τους δανειστές μας, ή τους θεσμούς, στην ελληνική πρωτεύουσα είναι – πρακτικά – η επιστροφή της τρόικας.

Φυσικά, οποιοσδήποτε παρακολουθεί έστω στοιχειωδώς το μπες-βγες των “θεσμών” τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνεται πως αξιολόγηση από μακριά δεν γίνεται. Ακόμη και στην περίπτωση των πιο ευσυνείδητων δανειοληπτών, μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις είναι πάντα διδακτική και κατατοπιστική. Πολλώ μάλλον, όταν η Ελλάδα δεν έχει υπάρξει, παραδοσιακά, ο πιο ευσυνείδητος δανειολήπτης…

Σύμφωνα τώρα με δημοσίευμα του Bloomberg, ρόλο κλειδί στο να αποδεχθεί την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα η ελληνική πλευρά, έπαιξε ο Πρόεδρος της EΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες και του ξεκαθάρισε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί επιπλέον βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, το αυτονόητο.