Ελληνοτουρκικά: Τα SMS Παναγιωτόπουλου – Ακάρ για τις 41 υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Τη διπλωματία των SMS επέλεξαν Ελλάδα και Τουρκία την ώρα που η Άγκυρα προχωρούσε σε συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, έστειλε sms στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και τον ρώτησε πού οφείλονται οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο την Τετάρτη. Θα το δω, ήταν κατά πληροφορίες η απάντηση του Χουλουσί Ακάρ.

Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε διάβημα από τον ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών στον Πρέσβη της Τουρκίας, όταν ήδη είχαν γίνει 15 υπερπτήσεις, ενώ στη συνέχεια οι έγιναν άλλες 26.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ώρα που έγινε η ανταλλαγή των μηνυμάτων μεταξύ Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, αλλά οι τουρκικές υπερπτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 21:17 το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο την επόμενη ημέρα, δηλαδή χθες Πέμπτη, ούτε μία υπέρπτηση ούτε πτήση τουρκικού F-16 στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πηγές, οι δύο υπουργοί διατηρούν ανοιχτό τον απευθείας δίαυλο επικοινωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη του Πάσχα είχαν τετ α τετ στη Γερμανία, στη συνάντηση που έγινε με
πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ανώτατες πηγές της κυβέρνησης πάντως σημειώνουν ότι ο αριθμός των 41 υπερπτήσεων ήταν υπερβολικός και σχεδόν ανεξήγητος.