Βαρύ αναμένεται το κλίμα και στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδειαφέροντος. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, ουδείς περιμένει τελική απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, ούτε η Αθήνα. Αυτό, όμως, που διακυβεύεται είναι εξίσου σημαντικό: είναι το αν η «εμπλουτισμένη» λίστα Βαρουφάκη θα γίνει δεκτή ως «βάση συζήτησης», ως είθισται να χαρακτηρίζεται κάτι το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό μεν αλλά δεν οδηγεί και σε ρήξη δε.
Από την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την αποστολή της «εμπλουτισμένης» μορφής της λίστας, από την οποία ξεχώρισε και έκανε τον γύρο του κόσμου η παράμετρος της αξιοποίησης τουριστών, φοιτητών και γενικότερα άλλων πολιτών μετά από μια μικρή εκπαίδευση και με ένα μικρό χρηματικό αντάλλαγμα ως μυστικών «ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Γιώργο Χουλιαράκη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών. Ο Βίζερ είναι ο άνθρωπος «κλειδί» στην επίτευξη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς είναι αυτός που αφιέρωσε ατελείωτες ώρες στην διαμεσολάβηση προκειμένου να βρεθεί λύση ως προς την διατύπωση της συμφωνίας παράτασης της δανειακής σύμβασης.
Σε αυτήν την προσπάθεια, κύριος συμμέτοχος από ελληνικής πλευράς ήταν ο κ. Χουλιαράκης ο οποίος, με εξαίρεση τα τελευταία 24ωρα που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, προκειμένου να είναι και σε διαρκή συνεννόηση με το Μαξίμου, έχει σχεδόν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες και συνεργάζεται καθημερινά επί ώρες με τον Βίζερ, επιδιώκοντας να πετύχουν μια πορεία σε τεντωμένο σχοινί αλλά με ευτυχή κατάληξη. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, και αυτήν την φορά, το κύριο κομμάτι της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς για την «εμπλουτισμένη» λίστα μεταρρυθμίσεων το χειρίστηκε ο κ. Χουλιαράκης, με τον κ. Βαρουφάκη να είναι σχεδόν απών δεδομένης και της συμμετοχής του σε συνέδριο στην Βενετία.
Ενστάσεις σε όλα τα επίπεδα
Με βάση πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από πλευράς δανειστών σε ξένα ΜΜΕ, ούτε η νέα «εμπλουτισμένη» λίστα Βαρουφάκη φαίνεται να τους ικανοποιεί. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι δανειστές θεωρούν ότι έχει γίνει κάποιο βήμα σε αυτές τις προτάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά εκτιμούν ότι δεν είναι αρκετό γιατί δεν είναι αυστηρά κοστολογημένες οι προτάσεις.
Πηγές προσκείμενες στους δανειστές υποστηρίζουν ότι έχει ξεκαθαριστεί στην ελληνική πλευρά ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρέχον μνημόνιο, ακόμη και αντικατάσταση ορισμένων εξ αυτών, αρκεί η Αθήνα να προτείνει κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στον προϋπολογισμό της χώρας. Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει, διαρρέουν, μπορεί να γίνει η αξιολόγηση επί αυτών, να ολοκληρωθεί και να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στην επόμενη φάση, δηλαδή στην συζήτηση για την επόμενη μέρα.
Εκτός από τις διαφωνίες αυτές επί της ουσίας, διαφωνίες παραμένουν ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές και σε επίπεδο χωροχρονικό. Στην επιστολή προς το Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκάθαρα διατυπώνει αίτημα για άμεση έναρξη συζητήσεων των τεχνικών εκπροσώπων των δύο πλευρών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονη έναρξη συζητήσεων σε υψηλό επίπεδο για το επόμενο βήμα. Οι πιστωτές, από την άλλη, θεωρούν ότι για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση, καταρχήν, σε υψηλό επίπεδο για το αποκαλούμενο από ελληνικής πλευράς «νέο Συμβόλαιο», θα πρέπει να προηγηθεί η επιτυχής ολοκλήρωση και αξιολόγηση του προγράμματος (προϋποθέσεων όπως το ονομάζουν σε μια προσπάθεια να μην αναφέρουν τον όρο «τρέχον μνημόνιο ή πρόγραμμα») και μετά ν’ αρχίσει η οποιαδήποτε διαβούλευση για κάτι καινούργιο. Επίσης, όσον αφορά στις τεχνικές συζητήσεις, διαμηνύουν, όπως το έκανε ξεκάθαρα και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την επιστολή του προς τον κ. Βαρουφάκη, ότι πρώτα θα γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις από τους «θεσμούς», θα δώσουν αυτοί το «πράσινο φως», θα εγκριθούν από το Eurogroup και μετά θα ξεκινήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις για την εφαρμογή τους.
Διαφορετική άποψη έχουν οι δύο πλευρές και για το που πρέπει να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση, πολλώ δε μάλλον μια συζήτηση επί τεχνικών θεμάτων. Στην επιστολή προς τον κ. Ντάισελμπλουμ ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει αυτό που όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα υποστηρίζουν: ότι θα πρέπει οι συζητήσεις αυτές να γίνουν στις Βρυξέλλες. Οι δανειστές από την άλλη διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί «με αριθμούς και στοιχεία» η ακριβής δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εκ του μακρόθεν και ότι χρειάζεται τεχνικά κλιμάκια να έρθουν στην Αθήνα για να εξετάσουν το τί γίνεται από κοντά και στη συνέχεια με βάση την εικόνα που θα έχουν διαμορφώσει να γίνει συζήτηση επί της υλοποίησης του πακέτου προτάσεων που θα έχει αποφασιστεί.
Η εκδοχή περί επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, τα τελευταία 24ωρα, έχει εμφανιστεί πολλάκις σε ξένα ΜΜΕ και μάλιστα γερμανικές εφημερίδες εκτιμούσαν ότι το θέμα θα τεθεί ανοιχτά στο σημερινό Eurogroup προς την Αθήνα χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να τεθεί και ως «προϋπόθεση» για την οποιαδήποτε αποδοχή των προτάσεων μεταρρυθμίσεων, καθώς οι δανειστές κρίνουν ότι θα πρέπει να «γνωρίζουν τί συμβαίνει» για να καταλήξουν στην συνέχεια αν αυτό που προτείνεται «συνάδει με την πραγματικότητα». Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, ιδιαίτερα στο θέμα της πραγματοποίησης ελέγχων επί ελληνικού εδάφους βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι εικόνες άφιξης των τεχνοκρατών της τρόικας που προκαλούν θυμό στην κοινή γνώμη, και αναζητά μέση λύση που και θα ικανοποίησει τους δανειστές χωρίς όμως να προκαλεί και το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα.
Μια σολομώντια λύση περισσότερο για τις εντυπώσεις μοιάζει να προσπαθεί να δώσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δια του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά, διεμήνυσε ότι σίγουρα τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να έρθουν στην Αθήνα «όποτε κριθεί απαραίτητο», αλλά η «βάση» διαβούλευσης και περαιτέρω τεχνικής επεξεργασίας των ελληνικών προτάσεων θα είναι οι Βρυξέλλες.