Το θέμα της ηγεσίας «έκλεισε», διεμήνυσε με κατηγορηματικότητα ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη ατμόσφαιρα, συναισθηματικές φορτίσεις, εκπλήξεις αλλά και ηχηρές απουσίες, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν εμφανίστηκαν.
Η πιο τεταμένη στιγμή της συνεδρίασης ήταν, όπως φαίνεται, η ώρα που στο βήμα ανέβηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ξεκάθαρα έθεσε θέμα ηγεσίας και ζήτησε έκτακτο συνέδριο. «Ο Σαμαράς φοβάται το συνέδριο, για να μην τεθεί θέμα ηγεσίας» εκτίμησε και συμπλήρωσε: «Γιατί το φοβάται; Ή θα βγει πιο ισχυρός ή θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος». Τα λόγια αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις και μια ομάδα περίπου 10 – 15 ατόμων την διέκοψαν, αρκετές φορές, και την αποδοκίμασαν. Η κ. Μπακογιάννη τους απάντησε άμεσα λέγοντας ότι η «ΝΔ δεν μιλά με κράχτες αλλά με επιχειρήματα», κάτι που επανέλαβε και εξερχόμενη της συνεδρίασης τους δημοσιογράφους όπου σημείωσε επίσης ότι τέτοιου είδους τακτικές δεν συνηθίζονται στην ΝΔ.
Έκκληση να πέσουν οι τόνοι απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που, με την έναρξη της ομιλίας, προσπάθησε να αποφορτίσει την ένταση, λέγοντας χαριτολογώντας: «Θέλω να ρωτήσω τις κυρίες τι είναι ακριβώς το μιζαμπλί…», αναφορά σε αποστροφή της ομιλίας του κ. Γιακουμάτου, που είχε προηγηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν μπορεί η κάθε καλόπιστη κριτική να εκλαμβάνεται ως εσωστρέφεια και τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει αμφισβήτηση του αρχηγού μας».
Την πρωτότυπη πρόταση για κεντροδεξιό κόμμα να θεσμοθετηθούν τάσεις στο εσωτερικό του κατέθεσε ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, κάνοντας λόγο για λάθη που έγιναν και για την ανάγκη ενός ουσιαστικού εσωκομματικού διαλόγου.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για γενικό προσκλητήριο που πρέπει να γίνει και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύτερο κάλεσμα στις κεντροδεξιές ομάδες. Η βουλευτής Α΄ Αθηνών υποστήριξε ότι πρέπει «σε δεύτερο χρόνο να πάμε σε συνέδριο».
Την «γραμμή» Σαμαρά ακολούθησε ο Μάκης Βορίδης ο οποίος αναρωτήθηκε στην αρχή της ομιλίας του αν «υπάρχει θέμα ηγεσίας» και συμπλήρωσε ότι εφόσον δεν τέθηκε ανοιχτά αν και υπήρξε η ευκαιρία, τότε το θέμα έκλεισε. Εκτίμησε ότι όσοι το συνεχίζουν «φθείρουν την παράταξη και προκαλούν ζημιά» καλώντας τους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαφώνησε και με τις εκτιμήσεις πολλών στελεχών ότι το κόμμα «έγειρε» προς τα δεξιά ειρωνευόμενος τα περί «ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού» που τέθηκαν από ομιλητές αλλά και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη. «Δηλαδή θα αλλάξουμε τις ιδέες μας επειδή χάσαμε; Είχαμε ιδεολογική ή πολιτική ήττα;». Και στη συνέχεια έδωσε ο ίδιος την απάντηση, λέγοντας: «Υπάρχει λαϊκό και εθνικό συμφέρον. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αυτό που έπρεπε με βάσει το εθνικό συμφέρον σε πλαίσιο ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».
Αποχωρήσεις στελεχών
Πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εμφανώς ενοχλημένος αποχώρησε ο Νίκος Δένδιας πιθανότατα εκτιμάται επειδή παρά το ότι είχαν, ήδη, κυλήσει πέντε ώρες δεν του είχε δοθεί ο λόγος από το προεδρείο αν και τον ζήτησε έγκαιρα. Ο κ. Δένδιας δήλωσε, εξερχόμενος, ότι «κάποια πράγματα είναι πρόδηλα», ενώ μόλις λίγα λεπτά μετά την αποχώρησή του ανακοινώθηκε ότι ήρθε η ώρα να πάρει το λόγο, κάτι που συνεργάτες του σχολίαζαν ειρωνικά ως «εντελώς τυχαίο γεγονός προφανώς.
Εκτός από τον κ. Δένδια, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησαν κα άλλα στελέχη του κόμματος, χωρίς να πάρουν το λόγο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Βλάχος και Γιώργος Κουμουτσάκος, που έχουν εμμέσως πλην σαφώς διατυπώσει επικρίσεις για το χειρισμό ποικίλων θεμάτων από την ηγεσία της ΝΔ. Ο κ. Κουμουτσάκος αποχωρώντας μίλησε σε δημοσιογράφους και ήταν αποκαλυπτικός. «Στην πολιτική υπάρχουν γεγονότα και η πεποίθηση περί γεγονότων. Η πεποίθηση αυτή τη στιγμή είναι ότι κάναμε δεξιά στροφή. Που οφείλεται αυτό; Δαιμονοποίησαμε μεσαιοχωρίτες κόμματος, ακολούθησε η θεωρία δύο άκρων» είπε προσθέτοντας: «Επίσης στην πολιτική έχει σημασία όχι μόνο τι λες αλλά και ποιος το λέει. Αυτά τα ζητήματα τα ιδεολογικά πρέπει να λυθούν».
Η «βόμβα» Αβραμόπουλου
Την παραίτησή του από την θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος ανακοίνωσε, προκαλώντας έκπληξη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επικαλέστηκε το φόρτο εργασίας που έχει λόγω των καθηκόντων του ως Επίτροπος Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πολυήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες, λόγω αυτού. Παρόλα αυτά, οι αλλεπάλληλες αναφορές του κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην ανάγκη ανασυγκρότησης της «κεντροδεξιάς» παράταξης και των δομών του κόμματος, καθώς και η άποψή που διατύπωσε ότι δεν μπορεί η ΝΔ ν’ αποδίδει την ήττα της στην παροχολογία των αντιπάλων, ζητώντας γενναία αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν «ιδίως σε ό,τι έχει σχέση με την σκληρή στάση που επιλέξαμε απέναντι στα παραγωγικά και μεσαία αστικά κοινωνικά στρώματα», εκλήφθησαν από πολλούς ως σαφές μήνυμα διαφοροποίησης από επιλογές της νυν ηγεσίας και από την στροφή προς τα δεξιά που έχει κάνει το κόμμα.
Τελικά, μετά από περισσότερες από επτά ώρες και περίπου 70 ομιλητές η συνεδρίαση έληξε μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά σε ομιλητή, προκειμένου να υπεραμυνθεί των προσπαθειών που κατέβαλε ως πρωθυπουργός λέγοντας: «Όποιος για μια στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντιζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο, δεν με έβλεπε ούτε το σπίτι μου, δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα, έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα. Και βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε και τούτο και εκείνο και το άλλο αλλά η χώρα κινδύνευε. Και βλέπουμε τώρα ότι οι κίνδυνοι ήταν πραγματικοί. Χρειαζόμασταν αυτόν τον 1,5 χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν στο τούνελ».
Πληροφορίες από πηγές κοντά στην ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση Σαμαρά δημιούργησε ένα έντονο συναισθηματικό κλίμα και οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Εκτιμούν επίσης ότι μετά και από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής το ζήτημα της εσωστρέφειας έχει λήξει και όλα προχωρούν κανονικά. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούν ότι η ΝΔ μακράν απέχει από μια ομαλή πορεία καθώς οι διαφωνίες που διατύπωσαν γνωστά και λιγότερα γνωστά στελέχη αντανακλούν ένα σημαντικό σχετικό ρεύμα στην βάση, το οποίο δεν είναι διόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της ηγεσίας Σαμαρά και δεν πρόκειται να πάψει να θέτει το ζήτημα.