Αντιρατσιστική διαμαρτυρία

Οι κάτοικοι του Ουισκόνσιν, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού, συνέχισαν την ολονυχτία στη μνήμη του 19χρονου, Τόνι Ρόμπινσον, ο ποίος σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικού το βράδυ της Παρασκευής (6/3). Πρόκειται για το τρίτο συμβάν μετά από τους θανάτους δυο άλλων άοπλων αφροαμερικανών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και τη Νέα Υόρκη.

Ο Επικεφαλής της Αστυνομίας του Μάντισον, Μάικ Κόβαλ, αναφερόμενος στο περιστατικό, υπογράμμισε: “Ο νεαρός αυτός άντρας ήταν άοπλος, πράγμα που σημαίνει ότι η έρευνα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Το γεγονός ότι του ασκήθηκε τόσο μεγάλη βία μέχρι θανάτου σημαίνει ότι πρέπει να υπήρχαν άλλοι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό“.

Να σημειωθεί πως η δολοφονία τόσο του Τόνι Ρόμπινσον Τζούνιορ, όσο και των άλλων 2 αφροαμερικανών οδήγησαν σε σειρά διαδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων και της χρήσης υπέρμετρης βίας από τις αρχές.

Η δολοφονία στο Ουισκόνσιν έγινε το ίδιο Σαββατοκύριακο με την 50ή επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» που σημάδεψε την πορεία του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα.