Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους μέσα στο 2023 - Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου

Μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας παράλληλα λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά σε συνέντευξη που θα προβληθεί το Σάββατο το πρωί, αλλά αποσπάσματά της προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη με συνεχείς παρεμβάσεις.

Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θα παρέχουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε. Όπως είπε, ελπίζει ότι από το Μάιο θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας.

Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι απαράβατη. Εφόσον πάρουμε μέτρα, αυτά θα είναι στοχευμένα, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον, το τονίζω, εφόσον πάρουμε μέτρα, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, δεν συζητάμε οριζόντιες μειώσεις φόρων, θα είναι στοχευμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη. «1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. δεν μπορώ να σας πω πόσο γιατί θα ακύρωνε διαδικασία που έχουμε νομοθετήσει» τόνισε.

Όσον αφορά την οπαδική βία, ο πρωθυπουργός δήλωσε σοκαρισμένος με αυτά που είδε. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι στο έξης στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα εισέρχονται μονό θεατές με εισιτήρια διαρκείας. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα την επομένη εβδομάδα.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιτυχία της αστυνομίας με τη σύλληψη των εμπλεκόμενων στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, αλλά είπε ότι αυτό προφανώς δεν αρκεί. «Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες από τα συναρμόδια υπουργεία και θα γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα βίας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ποινές χωρίς αναστολή, επισημαίνοντας ότι «οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών τους. Ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο αυστηροποιημένο αλλά είδαμε ότι πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει. Υπάρχει νομικό πλαίσιο θα το εφαρμόσουμε κι αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα,… ξύδι. Λυπάμαι αλλά δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτοί οι Έλληνες φίλαθλοι».