ΥΠΕΞ: Ξεφεύγουν της λογικής οι αιτιάσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά

Απορρίπτει στο σύνολό τους η Αθήνα τις εκ νέου αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίο.

Νωρίτερα, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

«Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και συμπλήρωσε ότι «η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια».

«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”».

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.