ΠΑΣΟΚ: Θέλουν αλλαγή γενιάς και στους ψηφοφόρους

Η στόχευση, τόσο μέσα από πρόσωπα όσο και μέσα από την τακτική που ακολουθείται εντός και εκτός Βουλής, είναι ξεκάθαρη από το ΚΙΝΑΛ: η ηλικία του νέου του αρχηγού και η αλλαγή γενιάς στην οποία στηρίχθηκε η εκλογή του να φανούν ξεκάθαρα σε κάθε πολιτικό πεδίο, ώστε να προσελκυστούν νεότεροι ψηφοφόροι προς την κεντροαριστερή πλευρά.

Σε πρώτο στάδιο εκείνοι που θυμούνται ακόμη τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και που έχουν χτυπηθεί από απανωτές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Σε αυτούς απευθύνονται οι κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα το κόμμα, ώστε να παρεμβαίνει σε ζητήματα που τους αφορούν – αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στη Χαριλάου Τρικούπη επιλέγουν να μην μπλέκονται σε «μικροκομματικούς» διαξιφισμούς που προκύπτουν ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δίχτυ προστασίας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, γι’ αυτόν τον λόγο, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τις ενώσεις καταναλωτών, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ακρίβειας, περιγράφοντας ένα «δίχτυ προστασίας» για τους λιγότερο προνομιούχους. «Αντί η κυβέρνηση να ασκεί φορολογικές πολιτικές που δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους, οφείλει άμεσα να πάει σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια».

Και στην επίσκεψή του στον Γιάννη Στουρνάρα, ο Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα των στεγαστικών δανείων, που αφορούν ιδιαίτερα τους συνομηλίκους του προέδρου που θέλουν ή έχουν ήδη αρχίσει να φτιάχνουν τη δική τους οικογένεια. Η ενεργειακή και η κλιματική κρίση είναι δύο από τα ζητήματα που επίσης θα απασχολήσουν, στο ίδιο πλαίσιο των ζητημάτων που αφορούν τη νέα γενιά, το ΚΙΝΑΛ – συμβολικά, το πρώτο κλιμάκιο του κόμματος εκτός Αθηνών επισκέφθηκε τη Βόρεια Εύβοια, την περιοχή που μαζί με την Αττική χτυπήθηκε περισσότερο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και αυτή την περίοδο ήρθε αντιμέτωπη με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις.

Πεδίο διαμάχης με τη ΝΔ

Η παραγωγική γενιά που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα 35 και τα 45, στην οποία στοχεύει το ΚΙΝΑΛ, είναι ένα από τα πεδία διαμάχης με τη ΝΔ. Και εκείνη, προβάλλοντας την εικόνα των μεταρρυθμίσεων και της «αληθινής προόδου», θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα – ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, για παράδειγμα, είναι ένα από τα σημεία που λειτουργούν θετικά για όσους εξ αυτών βρίσκονται ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η οποία υπό μια έννοια θυμίζει τις εποχές που η κυρίαρχη διαμάχη της πολιτικής είχε ως πόλους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, με την περίοδο χάριτος στον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει περάσει ανεπιστρεπτί από την κυβερνητική πλευρά.

«Εμείς προφανώς δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς δεν έχουμε τραμπούκους στην παράταξή μας όπως ο κ. Πολάκης, όπως δεν έχουμε και Μπαλτάκους που συνομιλούσαν με τη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ φοβάται την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής που φαίνεται καθαρά ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και παίρνει ένα κομμάτι ψηφοφόρων που είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά (Action24) το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας για την κριτική των ίσων αποστάσεων που δέχεται η Χαριλάου Τρικούπη από κυβερνητικά στελέχη.