Τσίπρας για τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο: Τον ευχαρίστησα για τη σκληρή ειλικρίνεια των λόγων του

Στη συνάντηση που είχε με τον πάπα Φραγκίσκο στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τι συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα για το προσφυγικό - Το "ευχαριστώ"... | Πολιτική Ειδήσεις

Τη συνάντηση είχε ζητήσει ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος και ορίστηκε να γίνει σήμερα το πρωί, ύστερα από ένα διήμερο με ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα για τον ίδιο και λίγο προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, για να επιστρέψει στην Ρώμη το μεσημέρι.

 

Αλέξης Τσίπρας / Η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο - Τι είπαν για προσφυγικό, πανδημία και Πρέσπες | Αυγή

Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας την σημαντική τους συνάντηση, η οποία δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα, στάθηκε ιδιαίτερα σε όσα συζήτησαν για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, κύριο ζήτημα της επίσημης Παπικής επίσκεψης στην Αθήνα και τη Λέσβο, αλλά και για την Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος εκθείασε στην ομιλία του το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Στην δικτυακή ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση, αναφέρει:

“Ευχαρίστησα σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για τη σκληρή ειλικρίνεια του λόγου του και για την αταλάντευτη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για την υποκρισία των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στο ανθρώπινο δράμα προσφύγων και μεταναστών, όπου μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που χτίζουν φράχτες και απορρίπτουν κάθε νόμιμη μεταναστευτική οδό.

Αλλά και για τη διεύρυνση των ανισοτήτων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη, για την απληστία του ανεπτυγμένου κόσμου απέναντι στον τρίτο κόσμο, με την άρνηση άρσης της πατέντας των εμβολίων που θα έδινε δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών.

Μια απληστία που σήμερα μας εκδικείται, καθώς με τις διαρκείς μεταλλάξεις του ιού διαπιστώνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά αν δεν είναι όλοι ασφαλείς παντού.

Τέλος, τον ευχαρίστησα για την αναφορά του στη Συνθήκη των Πρεσπών.

Αν μπορέσαμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για την ειρηνική συνύπαρξη και για την πάλη ενάντια στον εθνικισμό που διχάζει τους λαούς και προκαλεί πολέμους και συγκρούσεις, πορευτήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”.